ADVERTISEMENT
News

Cât va plăti statul pentru vaccinarea românilor. Suma alocată pentru fiecare persoană imunizată

Autor: Cerasela Stafie | 18.01.2021 | 11:50
Cât va plăti statul pentru vaccinarea românilor. Suma alocată pentru fiecare persoană imunizată
Românii, sceptici cu privire la vaccinare. Câți sunt dispuși să se imunizeze Sursa foto: hepta.ro

România plătește vaccinarea populației, iar suma alocată pentru fiecare persoană imunizată este de aproximativ 280 de ei. Acest lucru înseamnă că, pentru cele zele milioane de cetățeni, număr estimat de premierul Florin Cîțu, statul o să scoată din vistierie aproximativ jumătate de miliard de euro.

ADVERTISEMENT

Prețul unei doze de ser este de 15 euro, iar fiecare persoană imunizată o să beneficieze de două doze, însumând 30 de euro, adică 150 de lei. La această sumă se adaugă cele pentru remunerația cadrelor medicale, medicilor li se plătesc 90 de lei pe oră, în timp ce asistenții primesc 45 de lei, iar registratorii – 25 de lei.

Având în vedere că într-o oră se pot vaccina cinci persoane, suma alocată pentru fiecare este de 32 de lei. Prețului final i se vor adăuga și costurile de transport și stocare a serului, în jur de 20 de euro, contravaloarea a 100 de lei, pentru fiecare persoană.

Cât va plăti statul pentru vaccinarea românilor. Suma alocată pentru fiecare persoană imunizată

Dintr-un calcul simplu rezultă o un cost total de 282 de lei pentru fiecare om care beneficiază de vaccinul anti-Covid-19. Totuși, această sumă este considerabil mai mică decât cea care este folosită pentru spitalizarea pacienților infectați su SARS – CoV-2, scrie Antena 3.

ADVERTISEMENT

Etapa a doua a vaccinări, cea destinată persoanelor peste 65 de ani, a celor cu boli cronice și personalului – cheie care desfășoară activități în domenii esențiale, a început pe 15 ianuarie în țara noastră. În total s-au programat 305.562 de persoane, după cum a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

În București s-au programat pentru această procedură peste 60.000 de persoane, ocupându-se toate locurile disponibile. Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să se programeze la centrele de vaccinare din Ilfov.

Nici dozele de vaccin nu sunt sufieciente. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că numărul dozelor de ser este insuficient. „Nu avem suficiente doze, din păcate. Dacă ne uităm la celelalte țări, toată lumea se uită la Israel în perioada aceasta, dar situația este cu totul diferită, având în vedere că numărul dozelor disponibile este incomparabil mai mare”, a explicat acesta pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

„La acest moment, noi trebuie să ne adaptăm ritmul de vaccinare în funcție de numărul de doze pe care le avem disponibile, asigurând pentru fiecare persoană atât doza inițială, cât și rapelul” a dăugat el. Anunțul vine în condițiile în care compania Pfizer a anunțat reducerea livrărilor către Uniunea Europeană, pentru a-și putea îmbunătăți capacitatea de producție.

În cursul zilei de astăzi, alte 87.750 de doze din serul produs de Pfizer/ BioNTech vor ajunge în țara noastră. 33.930 dintre acestea vor fi livrate centrelor de vaccinare din Capitală.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT