News

Cât va ține valul 4 al pandemiei de Covid-19 din România. Avertisment sever al ministrului Sănătății: ”Nu am ajuns nici în vârf”

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a încercat să ofere un răspuns la întrebarea ”cât va ține valul 4 al infectărilor Covid-19?”. Din păcate, se pare că încă suntem departe de finalul acestei crize sanitare grave.
19.10.2021 | 23:15
Cat va tine valul 4 al pandemiei de Covid19 din Romania Avertisment sever al ministrului Sanatatii Nu am ajuns nici in varf
ADVERTISEMENT

Valul 4 al pandemiei de Covid-19 din România pare extrem de departe de final. De la o săptămână la alta, numărul cazurilor aproape că se dublează, iar decesele au ajuns să fie de nivelul sutelor.

În acest context critic, autoritățile vin cu vești extrem de rele. Interimar la Sănătate, Cseke Attila avertizează că România ”nu a ajuns în vârful valului” al patrulea al pandemiei şi că nici măcar nu a ajuns în perioada de ”platou”.

ADVERTISEMENT

Criza infectărilor cu Covid-19 din România, departe de final. Ministrul Sănătății: ”Încă nu am ajuns în vârful valului 4”

Marți, în ziua în care România a raportat recorduri pe linie în criza pandemică, oficialul Guvernului a venit cu noi prognoze în privința durabilității acestui val 4 de infecții.

Întrebat dacă există statistici cu privire la data în care al 4-lea val va ajunge la platou, Cseke Attile a declarat: ”Estimări şi prognoze se fac, ele trebuie privite cu o anumită reticenţă fiindcă unele s-au adeverit, atele nu s-au adeverit.

ADVERTISEMENT

Una din variante a fost de a ajunge la un anumit platou la mijlocul lunii octombrie, cealaltă spunea că mai încolo, după câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la un platou.

Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că, la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem – şi analiza sigur va trebui făcută la un moment, dat, într-o situaţie în care putem să fim mult mai lucizi – cu asemenea grad de vaccinare, noi, chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece, încă nu am ajuns în vârful valului.

ADVERTISEMENT

Din păcate nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere.

Presiunea este enormă, este uriaşă pe sistemul sanitar care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Tema Zilei de la TVR 1.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății avertizează asupra unor viitoare posibile valuri de infectare

Ministrul mai spune că România ar putea trece peste valul 4 al pandemiei până la finalul anului, însă până atunci vom avea mult de tras: ”Da, dar, din păcate, sfârşitul anului este foarte departe şi până atunci presiunea este extraordinar de mare şi vedem acest lucru”.

Ceea ce ridică îngrijorare în rândul autorităților rămâne rata scăzută de vaccinare. Aceasta ar putea sta la baza unor noi valuri Covid-19 în țara noastră, mai avertizează Cseke.

”Problema României care va rămâne o problemă din păcate şi după trecerea acestui val patru este aceea că, dacă rata de vaccinare nu creşte, noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valuri posibile”.

ADVERTISEMENT
Tags: