Primele roșii românești care se vor vinde în piețe anul acesta vor avea prețuri uriașe. Acestea vor fi mai scumpe decât un singur kilogram din orice tip de carne.
În această primăvară, roșiile românești nu vor mai fi pe mesele multor persoane. Răsadurile au fost deja plantate de către producători, însă aceștia vor plăti sume mari de bani pentru a putea menține căldura în solarii.
Românii vor simți, la rândul lor, aceste prețuri, atunci când primele roșii românești vor ajunge în piese. Pentru acestea, prețurile vor fi unele piperate.
Primele roșii românești vor ajunge în piață chiar înainte de Paște, întrucât creșterea lor va fi grăbită de temperaturile ridicate.
“Pe piaţă cu aceste tomate vom ieşi undeva pe data de 15 aprilie, vom fi în piață cu ele”, a spus Dragoş Cosmin, producător local, potrivit Observator News.
Legumicultorii sunt nevoiți să-ți protejeze culturile de frigul nopții, motiv pentru care sobele și centralele funcționează neîncetat pentru ca în sere să fie temperatura optimă.
“Încălzim cu aeroterme pentru a usca aerul şi suplimenta căldura. Avem un sistem cu furtunuri, pentru a încălzi solul și rădăcina. Circulă apă caldă prin aceste furtunuri.
Costurile sunt foarte mari cu încălzirea. Sare de cel puțin 10.000 de euro pe mia de metri pătraţi încălzirea cu tomatele”, a mai spus producătorul local.
Anul acesta, primele roșii românești din acest sezon se vor vinde la prețuri cuprinse între 40 și 60 de lei pentru un kilogram. Anul trecut, un kilogram de roșii costa 35 de lei la început de sezon.
“Costurile sunt foarte mari cu cărbunele, undeva la 90 de tone de cărbune. Undeva la 25.000 de lei”, a spus Viorel Stoichiță, producător.
Producătorii se tem că vor ieși din pierdere anul acesta. “În primul rând sămânța, turbă, mâna de lucru, oamenii cu care lucrezi. După care combustibilul pentru încălzire”, a explicat Răzvan Sâmpetru, producător local.
Căldura din solare se va resimți, astfel, și în prețul final al roșiilor, deoarece facturile la combustibil vor costa câteva zeci de mii de lei lunar. Din cauza prețurilor mari, oamenii sunt nevoiți să se adapteze și aleg să cumpere cantități mai mici de roșii.
“Iau o cantitate mai mică, dar să am certitudinea, dacă s-ar putea, dacă e posibil că mănânc ceva sănătos”, “Luăm mai puţin, mai ales pentru nepoţei”, au spus câțiva clienți.
Din cauza prețurilor atât de mari, mulți români vor renunța să mai cumpere, la început de sezon, roșii de la producători locali. Până apar roșiile românești, pot fi achiziționate cele din import. Un kilogram costă între 10 și 20 de lei.