News

Cât vor costa măștile chirurgicale produse în România. Anunțul ministrului Economiei

23.04.2020 | 17:52
Cat vor costa mastile chirurgicale produse in Romania Anuntul ministrului Economiei
ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că România va avea o producție cel puțin 1.000.000 de măști chirurgicale zilnic, la un preț relativ mic.

2 lei, prețul de producător al măștilor chirurgicale

Virgil Popescu a spus că două companii din România au o capacitate de producție de cel puțin un milion de măști chirurgicale pe zi, la care se adaugă și cantitățile care ar putea fi livrate de alte firme, precum și cele din exporturi.

ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei a precizat că prețul va fi relativ mic, chiar dacă ceva mai mare decât cel dinainte de pandemia de coronavirus. ”Prețul este de 2 lei de la cele două companii și va fi de 2 lei și ceva fără TVA pentru populație”, a spus Popescu. ”Nu cred că vom vorbi de plafonare pentru că acum s-a ajuns la stocuri suficiente la un  preț relativ corect”, a spus ministrul.

Prețul ar putea să scadă și mai mult dacă se va produce în România materialul filtrant necesar pentru măști, ministrul estimând că acest lucru va avea loc la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu a invitat agenții economici dispuși să producă măști să o facă pe linii de producție de capacitate mare, de până la 6.000 de măști pe oră, deoarece producerea pe mașinile de confecții clasice are un ritm mult mai scăzut.

Ministrul a precizat că eventuale costuri suplimentare de retehnologizare vor fi amortizate prin faptul că producția de măști pe scară largă va fi necesară pentru multă vreme.

ADVERTISEMENT

Va fi nevoie de aceste măști în continuare. Va trebui să ne obișnuim să purtăm mască”, a mai spus Virgil Popescu.

De altfel, și la începutul ședinței de Guvern de joi, Ludovic Orban a cerut ministrului  să se asigure că producția de măști va asigura necesarul în condițiile în care purtarea acestora va fi obligatorie după 15 mai.

ADVERTISEMENT

Noi trebuie să generăm o ofertă la nivelul cererii. Să fie puse liniile de producție în funcțiune și să găsim formulele de sprijin pentru producători”, a spus primul-ministru.

ADVERTISEMENT