News

Cât vor costa roşiile şi castraveţii primăvara aceasta. Agricultorii românii se pregătesc să recolteze primele legume din solarii

Cât ne costă să facem o salată de roşii cu castraveţi. Agricultorii anticipează preţul legumelor româneşti ce vor ajunge curând pe tarabe.
10.03.2024 | 14:10
Cat vor costa rosiile si castravetii primavara aceasta Agricultorii romanii se pregatesc sa recolteze primele legume din solarii
Cât vor costa roşiile şi castraveţii primăvara aceasta Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Preţurile în pieţe au explodat încă de la apariţia pe tarabe a primelor verdeţuri din acest an, preţul urzicilor fiind cel care a şocat cel mai mult, în anumite locuri preţul unui kilogram ridicându-se la valoarea unuia de carne. Legumicultorii prefaţează cum va evolua mercurialul în săptămânile următoare.

Agricultorii încearcă gigawak, un nou soi de roşie

Răsadurile de castraveţi au fost puse în pământ, în solarii, încă de la finalul lunii trecute, iar în două săptămâni este de aşteptat să dea primele roade. De la recoltare şi până la apariţia lor pe tarabe mai este doar o chestiune de zile.

ADVERTISEMENT

Un reportaj făcut de reporterii Observator în comuna gălăţeană Matca relevă că în aproximativ trei săptămâni vor ajunge în pieţe castraveţii recoltaţi din serele din această localitate. Preţul va fi de aproximativ 15 lei kilogramul.

De asemenea, în luna mai vor apărea pe piaţă şi primele roşii româneşti, cultiva în solarii. Şi ele au fost plantate tot la finalul lunii februarie, odată cu castraveţii, agricultorii muncind la foc automat, împreună cu familiile.

ADVERTISEMENT

“Am sădit cam patru mii de fire. Ne-a luat o jumătate de zi, patru persoane, vine cam o mie de fire pe persoană”, povesteşte Costel, un agricultor, arătând spre răsadurile de roşii şi castraveţi.

Anul acesta agricultorii încearcă un soi nou de roşii. “Folosesc gigawak-ul. E ca o pară, aşa arată, e creaţă, numai că ea este roşie. Se zice că-s mai gustoase, cum era gustul de altădată”, mai spune Costel.

ADVERTISEMENT

Se anticipează că preţul unui kilogram de roşii, din cele ce vor apărea pe piaţă în luna mai, din solariile agricultorilor români, va fi cuprins între 15 şi 17 lei.

Tot în privinţa legumelor, în câteva zile urmează să fie puse în pământ răsadurile de ardei gras. Dacă majoritatea agricultorilor se axează pe soiurile clasice, unii mai îndrăzneţi încearcă soiuri noi, altoite cu ardei sălbatic.

ADVERTISEMENT

Verdeţurile, primele apărute pe tarabele vânzătorilor, au preţuri în medie cu 20% mai mari decât la începutul primăverii trecute. Preţul unui kilogram de spanac ajunge la 15 lei în unele pieţe, în timp ce loboda este 10 lei, iar o legătură de leuştean ajunge să coste 5 lei. De asemenea, salata verde este vândută cu 5 lei bucata, iar o legătură de ridichi costă 3 lei.

ADVERTISEMENT