News

Școala online, prelungită printr-o ordonanță de urgență. Școala ar putea să înceapă în semestrul al doilea

06.01.2021 | 16:34
Scoala online prelungita printro ordonanta de urgenta Scoala ar putea sa inceapa in semestrul al doilea
ADVERTISEMENT

Cât vor mai învăța elevii de acasă? Iată o întrebare la care ministrul Educației vine cu o veste proastă pentru elevi. Acesta anunță că școala online va fi prelungită printr-o ordonanță de urgență (OUG).

În cursul zilei de miercuri, 6 ianuarie, Guvernul va adopta o Ordonanță prin care învățământul online va fi prelungit până în 8 februarie, când va începe semestrul al doilea.

ADVERTISEMENT

Ministrul a spus că ”speranța” sa este ca semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021 să fie organizat “într-o manieră clasică“, adică să poată fi redeschise școlile cu prezență fizică.

UPDATE / Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației:  „Perioada 11 ianuarie – 8 februarie 2021, prin Ordin al ministrul Educației se poate dispune eliminarea activităților care pun în pericol viața elevilor și profesorilor. Pandemia afectează în continuare sănătatea populației. Guvernul are dorința să treacă școala în format clasic începând cu al 2-lea semestru. Sunt 340.000 de angajați în sistemul de educație, așteptăm raportări numerice referitor la disponibilitatea de vaccinare. Acesta va fi rezultatul, nu sondajele realizate pe eșantioane mici. Vom avea disponibilitatea de vaccinare până pe 15 ianuarie. Răspunsul nu constituie obligație de vaccinare. Dar pe baza acestui rezultat va putea fi pregătit numărul de doze precum și ordinea, prioritatea acordată personalului”.

ADVERTISEMENT

Guvernul a decis cât vor mai învăța elevii de acasă. Școala online, prelungită prin OUG

De acum este oficial. Elevii nu revin în bănci din 11 ianuarie, atunci când se încheie vacanța de iarnă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta miercuri o ordonanță de urgență pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie.

Ministrul a spus că i s-a propus, la realizarea proiectului de act normativ, ca acesta să aibă un termen mai lung, “haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021”. “Am refuzat acest lucru”, a mai declarat oficialul, conform Edupedu.

ADVERTISEMENT

”Aveam mâine (n.r. miercuri) ședință de guvern. Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online.

Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Am fost pus în fața unei întrebări: Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021. Am refuzat acest lucru și am spus . Îl inițiem până în data de 8 februarie.

Deci cu bună știință mi-am am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învățământului online”, a spus Sorin Cîmpeanu, marți seară, la Antena 3.

Când s-ar putea redeschide școlile

Sorin Cîmpeanu mai spune că acest demers, cel de a refuza Ordonanța până în septembrie, arată că domnia sa își dorește deschiderea școlilor cât mai curând posibil, dacă situația epidmiologică o va permite.

Ministrul a mai precizat că se va face o analiză a criteriilor epidemiologice, o analiză a campaniei de vaccinare și o analiză a elevilor care nu au avut acces la școala online în acest an școlar, în funcție de aceste trei aspecte fiind luată o decizie. Analiza epidemiologică va fi făcută de experți, a spus acesta.

”În funcţie de rezultatele pe care le vom avea, analiza va fi făcută de persoane care au competenţe altele decât cele ale ministrului Educaţiei. Sunt oameni cu competenţe multiple în măsură să se pronunţe responsabil prioritizând starea de sănătate a elevilor, profesorilor”, a adăugat Cîmpeanu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT