News

Cât vrea să cheltuiască Ministerul Sănătății pentru a cumpăra vaccin antigripal. Suma este imensă

05.05.2019 | 15:33
Cat vrea sa cheltuiasca Ministerul Sanatatii pentru a cumpara vaccin antigripal Suma este imensa

Ministerul Sănătății se pregătește din timp pentru viitorul sezon de epidemie gripală și a anunțat deja achiziționarea vaccinului pe o sumă imensă. Suma, fără TVA, este de 72,8 milioane de euro, adică 345,84 milioane de lei. Anunțul despre achiziționarea vaccinurilor, după ce au murit sute de oameni în România, a fost publicat pe platforma SICAP.

Epidemia de gripă s-a încheiat oficial pe 18 aprilie

Acordul pentru vaccinuri a fost realizat pe o durată de 48 de ani, notează româniatv.net. Termenul limită pentru companiile care doresc să participe la licitație deschisă de ministrul Sorina Pintea este 28 mai. Numărul maxim al participanților la acest acord-cadru este de maximum șapte, este prevăzut pe platforma Ministerului Sănătății.

Epidemia de gripă s-a încheiat oficial pe 18 aprilie, după 3 luni de agonie pentru medici și pacienți. 196 de persoane au murit din cauza gripei în sezonul 2018 – 2019 în țara noastră. Epidemia a fost confirmată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pe 30 ianuarie 2019, după ce s-au înregistrat deja 54 de decese.

72,8 milioane de euro e dispus să dea Ministerul Sănătății pentru dozele de vaccin. Sursa foto: hepta.ro

Epidemia, confirmată oficial pe 30 ianuarie. Ce măsuri s-au luat

”La nivelul Ministerului Sănătății, din cele 1.300.000 doze achiziționate pentru populația din grupele de risc au fost vaccinate 1.286.250 persoane până ieri (n.r. 29 ianuarie 2019). Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, începând de mâine, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru.

De asemenea, au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare”, declara la declanșarea epidemiei, în mod oficial, Sorina Pintea. Ulterior anunțului făcut de Pintea, în România a fost demarată o campanie pro-vaccin, însă tabăra anti-vaccinare s-a mobilizat și ea. Au ieșit o serie de medici care i-au rugat pe români să se vaccineze, căci este singura măsură preventivă pe care o pot lua.

”Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm. Tot ce învățăm la grădiniță trebuie să punem în practică în mod real”, este una din recomandările medicului Adrian Streinu-Cercel valabilă și în afara perioadei de epidemie. Cei mai mulți români care au murit de gripă aveau și alte complicații.