Life

Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust

E important să știi cantitatea de apă corectă care se pune la ciorbă dacă vrei un gust aromat și totodată și un preparat sănătos.
23.02.2025 | 09:00
Cata apa se pune la ciorba de fapt Aceasta e cantitatea corecta daca vrei sati iasa cel mai bun gust
Cantitatea corectă de apă care se pune în ciorbă. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă îți dorești o ciorbă delicioasă și sănătoasă, află care e cantitatea corectă de apă care se pune în oală. Poate prepari și tu acest preparat destul de des, însă nu ții cont de ordinea ingredientelor, ori de cantități.

Cantitatea corectă de apă care se pune în ciorbă

Ciorbele sunt delicioase și indiferent de rețetele alese, acestea sunt și sănătoase. De altfel ciorbele au la bază o mulțime de legume, iar în unele cazuri și carne. Vorbim despre o mâncare lichidă, bogată în nutrienți, care e și sățioasă.

ADVERTISEMENT

În general, când vine vorba de preparate precum ciorbe, tocănițe, mazăre, sau pilaf, puține persoane ți cont de cantitățile de apă pe care le adaugă. Adevărul este însă că apa are un rol esențial.

Dacă pui prea multă ciorbă în apă, e posibil ca aceasta să nu aibă un gust atât de bun și nici un aspect plăcut. De cealaltă parte, dacă folosești prea puțină apă, riști să transformi ciorba în cu totul altceva.

ADVERTISEMENT

Care e cantitatea corectă de apă care se pune în ciorbă? La 0,5- 1 kilogram de carne cu os, este necesară o oală de 3 – 5 litri cu apă. Pe de altă parte, dacă vrei o zeamă mai concentrată, e nevoie de mai puțină apă. Referitor la cantitate, e nevoie de o oală de 5 litri pentru 10 porții ciorbă.

Ce legume e bine să pui în ciorbă

Pentru ca o ciorbă să aibă un gust bun, există o serie de legume care trebuie adăugate. Cu siguranță dacă ai mai mers în restaurante ai observat că de cele mai multe ori, legumele sunt aceleași.

ADVERTISEMENT

Rădăcinoasele, spre exemplu, nu trebuie să lipsească. Aici vorbim despre țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, dar și morcov. Fără ele ciorba ta nu va avea niciun gust. Pe lângă asta, nu uita nici de ceapă și nici de ierburile aromate.

ADVERTISEMENT

Roșiile, fie ele proaspete, fie sub formă de bulion trebuie adăugate de asemenea la finalul preparării, mai exact după ce restul legumelor au fiert. Cât despre verdețuri, acestea se pun de asemenea la final, pentru ca aroma să se păstreze mai bine.

Cum se acrește ciorba

Dincolo de cantitatea de apă care se pune în ciorbă, dar și dincolo de zarzavaturi, dacă vrei o ciorbă acrișoară, e nevoie să mai ții cont de anumite detalii. Există o serie de ingrediente care ajută la acrirea ciorbelor.

Multe persoane aleg să folosească borș de casă, ori oțet. Adevărul este însă că există și alte alternative, uneori chiar mai delicioase. Zeama de la murături, spre exemplu, sau zeama de lămâie acresc perfect ciorba.

De menționat e faptul că indiferent de ingredientul ales, ciorba se acrește la finalul procesului de gătit. Totodată, în unele cazuri aceasta mai trebuie și dreasă. În acest sens poți folosi un amestec de gălbenușuri cu smântână.

E important însă să pui un polonic de ciorbă fierbinte în amestec înainte de a-l adăuga în oală. În acest mod nu se mai coagulează ouăle, iar preparatul tău final va fi unul cât se poate de delicios și concentrat.