Sarmalele reprezintă un preparat tradițional care nu lipsește de pe masa de sărbători, însă câtă carne intră, de fapt, în compoziția pentru 100 de sarmale. Acesta este un truc la care apelează gospodinele din zona Moldovei.
Te-ai întrebat vreodată care este cantitatea de carne ideală pentru a face 100 de sarmale? De cele mai multe ori femeile fac acest fel de mâncare „din ochi”, fără a cântări ingredientele și fără a ține cont de o rețetă anume, fiind mai multe în funcție de regiunile țării.
În Moldova gospodinele au mai multe ponturi și secrete când vine vorba de acest preparat care se găsește mereu pe mesele de Crăciun și de Revelion. Acestea obișnuiesc să le facă de dimensiuni cât mai mici, în timp ce în Ardeal și Oltenia sunt mai mari.
În aceste locuri o singură sărmăluță poate atinge 8-10 centimetri. Pentru o sarma medie este nevoie de aproximativ 30 de grame de umplutură, iar la o sarma mică se folosesc 15-20 de grame de umplutură. Așadar, e foarte importantă dimensiunea aleasă de fiecare persoană.
Gospodinele care obișnuiesc să pregătească 70-100 de sarmale de dimensiuni medii folosesc circa 1-1,5 kilograme de carne de porc. În compoziție se mai adaugă și alte ingrediente și condimente care oferă gust și savoare.
Sorin Bontea are o rețetă tradițională de sarmale pe care o pregătește mereu pentru familia sa. Juratul de la MasterChef România este unul dintre bucătarii apreciați pentru preparatele pe care le promovează pe social media.
Pentru acest fel de mâncare vedeta de la Pro TV folosește 600 de grame de carne tocată de porc și de vită (amestec), 200 grame de ceapă, 2 sau 3 kg de varză acră, o jumătate de ceșcuță de orez, costiță afumată și ulei de floarea soarelui.
De asemenea, mai are nevoie de 2-3 linguri de bulion, 2-3 frunze de dafin și condimente, cum ar fi: cimbru, mărar, sare și piper. Renumitul chef curăță varza de frunzele exterioase și de cotoare și alege doar foile bune pentru sarmale.
În cazul în care varza este prea sărată sau prea acră, este indicat să spălați frunzele în apă călduță. De asemenea, acestea se pot lăsa la desărat cu o oră înainte de a începe procesul de gătire. Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt, apoi se pune la călit la foc mic.
Se adaugă orezul, care a fost spălat bine înainte, și se lasă totul pe aragaz timp de 2 minute. Se amestecă mereu pentru a nu se arde ceapa și orezul. Când sunt gata se scot într-un vas, unde se mai pun piperul, cimbrul, mărarul tocat și carnea.
La acest pas se poate pune o ceașcă de apă rece, care are rolul de a frăgezi carnea tocată. Pe fundul cratiței se pun frunze de varză tocate mărunt și apoi se așază sarmalele în straturi. Printre ele se pot pune și bucăți de costiță.
Ultimul strat trebuie să fie neapărat de varză. La final se toarnă bulionul care a fost amestecat în prealabil cu puțin apă. Se pun frunzele de dafin și câteva boabe de piper. Oala cu sarmale se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore.