Din fericire, ”potopul” prognozat de specialiști pentru Capitală nu a mai venit. În ultimele ore, în București a plouat destul de mult, însă nicidecum nu au căzut acele cantități uriașe de care se vorbea în mesajele RO-Alert.
Mai mult de jumătate de țară a fost, în ultimele 24 de ore, sub alerte cod roșu, cod portocaliu și cod galben de fenomene extreme. Meteorologii anunțau cantități uriașe de apă, vijelii și risc uriaș de inundații și viituri.
Inclusiv Bucureștiul a intrat sub un cod portocaliu. Duminică, locuitorii din Capitală au primit mesaje RO-Alert de la autorități în care li se cerea să rămână în case și să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau altor elemente de arhitectură.
”ATENȚIE! Începând de astăzi (n.r. duminică), ora 15:00, în regiunea București-Ilfov sunt prognozate fenomene meteo extreme, repetitive, inclusiv pe timpul nopții.
Pentru protecție recomandăm: evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau altor elemente de arhitectură ce pot fi dislocate; sistarea activităților desfășurate în teren deschis; închiderea ferestrelor locuințelor; evitarea atingerii stâlpilor; urmăriți informările transmise de autorități; curățați șanțurile și rigolele”, era mesajul emis de autorități.
De asemenea, meteorologii veneau cu o completare și spuneau că există riscul ca precipitațiile să cumuleze, în doar câteva ore, chiar și peste 80 de litri pe metru pătrat.
Din fericire, realitatea i-a contrazis pe specialiști. Cei de la Apa Nova au anunțat că ploaia de duminică după-amiază a adus o cantitate de doar 31,71 litri/metru pătrat. ”Duminică, între orele 15.38 – 22.31, în Municipiul Bucureşti a căzut o cantitate totală de 31,71 l/metru pătrat”, anunță instituția.
Apa Nova mai precizează că, până luni, la ora 09.30, compania a primit un număr de 171 de sesizări, dintre care 161 au fost rezolvate, iar 10 sunt în lucru. ”Echipele Apa Nova au intervenit în toată această perioadă cu 20 de hidrocurăţitoare, 58 de autoutilitare, 68 de pompe şi 222 de specialişti.
”Echipele operaţionale sunt în continuare prezente pe teren şi vor acţiona până la rezolvarea integrală a sesizărilor”, se arată într-un comunicat transmis de companie.