Câtă sare ar trebui să consumi în fiecare zi, potrivit recomandărilor OMS. Iată care este cantitatea ideală care ține la distanță apariția anumitor boli.
Sarea este unul dintre condimentele nelipsite din bucătăriile gospodinelor. Nu există preparat în care să nu se adauge sare, iar în funcție de preferințe, poate fi mai multă sau mai puțină.
Specialiștii susțin că sarea ar trebui consumată cu moderație. Consumul ei excesiv poate duce la apariția unor afecțiuni, așa că este cel mai bine să fie respectată doza recomandă de OMS.
Organizația Mondială a Sănătății susține să gramele de sare consumate trebui adaptate și în funcție de alți factori. Însă, în general, un adult poate consuma maxim 5 grame de sare pe zi, adică, aproximativ o linguriță.
Este important de reținut faptul că organismul își ia cantitatea de sare din majoritatea alimentelor pe care le consumăm, din pâine, apă, dar și din anumite legume. Tocmai de aceea, balanța trebuie echilibrată cu o hidratare corespunzătoare.
Atunci când vine vorba de copii și de bătrâni, cantitatea de sare trebuie redusă. Potrivit OMS, copiii și vârstnici trebuie să consume maxim 2 grame de sare pe zi.
Potrivit specialiștilor, sarea este esențială pentru organism. Este cel mai important electrolit care contribuie la buna funcționare a proceselor vitale. Totuși, dacă se depășește doza zilnică recomandă, apar anumite probleme.
Consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune, osteoporoză, dar și la creșterea în greutate. Bolile cardiovasculare, bolile renale, dar și eliminarea calciului sunt și ele cauzate tot de consumul excesiv de sare.
Din păcate, România ocupă primele locuri la nivelul Europei în topul țărilor consumatoare de sare. În loc de 5 grame, atât cât recomandă OMS, românii consumă câte 15 grame de sare pe zi.
Majoritatea alimentelor pe care românii le pun pe masă conțin sare. De la mezeluri până la dulciuri, toate au în componență sare. Tocmai de aceea, este recomandată diminuarea sau chiar renunțarea la mâncarea și alimentele procesate.