Life

Câtă sare poți consuma dacă ai hipertensiune arterială. Cantitatea zilnică recomandată de medici

Câtă sare e recomandat să consumi dacă ai hipertensiune arterială, de fapt. Cantitatea zilnică pe care o recomandă medicii.
14.01.2025 | 22:23
Cata sare poti consuma daca ai hipertensiune arteriala Cantitatea zilnica recomandata de medici
Câtă sare e bine să consumi în fiecare zi. Sursa foto: Freepik/8photo
ADVERTISEMENT

Câtă sare poți să consumi, de fapt, dacă te confrunți cu hipertensiune arterială? Nu trebuie să depășești cantitatea zilnică recomandată de medici.

Cantitatea de sare pe care o poți consuma dacă ai hipertensiune arterială. Ce spun medicii

Deși este un ingredient care dă gust preparatelor culinare, sarea nu ar trebui consumată în exces deoarece este toxică pentru sănătate. Dr. Alina Epure, doctor în medicină și consultant nutriționist, a explicat cum ne poate afecta sarea.

ADVERTISEMENT

Un gram de sare conține 0,4 grame de sodiu și 0,6 grame de clorură. De aici provine denumirea de clorură de sodiu.

Persoanele sănătoase pot consuma zilnic mai puțin de 5 grame de sare, adică aproximativ o linguriță, acesta fiind aportul zilnic recomandat. Această cantitate, însă, include și sarea pe care o adaugi în timpul gătitului, dar și cea care se regăsește în alimentele procesate.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, persoanele care au anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare sau renale, dar și insuficiență cardiacă ar trebui să consume cantități mult mai mici de sare.

În cazul acestor persoane, cantitatea recomandată este de mai puțin de 3 grame pe zi sau conform recomandărilor făcute de medic.

ADVERTISEMENT

Dacă este redus consumul de sare, acest lucru ar putea contribui la prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. În plus, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare va fi mai mic.

Înainte de a achiziționa anumite produse, este recomandat să citim eticheta acestora pentru a vedea cantitatea de sare folosită. Alimentele procesare pot conține, de multe ori, cantități mari de sare ascunsă.

ADVERTISEMENT

Cum apare hipertensiunea arterială

Rolul rinichilor este acela de a gestiona excesul de sodiu din sânge. Atunci când acesta se acumulează, corpul reține apa astfel încât să dilueze sodiul.

Volumul de sânge din fluxul sangvin crește, iar inima va avea mai mult de muncă. Totodată, presiunea asupra vaselor de sânge va fi crescută.

Pe termen lung, poate să apară rigidizarea vaselor de sânge. Aceasta poate duce la hipertensiune arterială, dar și la atac de cord sau chiar accident vascular cerebral.

În populaţia generală, consumul de sare, în special la bărbaţi – şi ştim că toată lumea pune sare înainte de a gusta mâncarea -, este de peste 12 grame, facem parte dintre ţările cu un consum foarte mare de sare. Se recomandă să fie sub 5 grame consumul pe 24 de ore, unii spun sub 4 grame. (…)

Sarea este un factor important de creştere a tensiunii arteriale şi apariţia complicaţiilor cardiovasculare la hipertensivi este consumată într-o proporţie mare în România”, a explicat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, la Congresul UMF “Carol Davila”, potrivit Agerpres.

Un consum excesiv de sare este dăunător și pentru sistemul osos întrucât poate cauza pierderi de calciu, notează clicksanatate.ro.

Conform unui studiu recent, persoanele care adaugă constant sare în preparatele lor au un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer la stomac.

ADVERTISEMENT
Tags: