Câtă sare să pui la varza murată. Este cantitatea ideală și, în acest fel te asiguri că nu va face floare și nici nu se va înmuia cât timp va sta la murat.
Varza murată este nelipsită din cămările românilor. Este numai bună de consumat în sezonul rece și se pot face o mulțime de preparate cu ajutorul ei. Însă, pentru ca varza să fie perfectă, trebuie să știi ce cantitate de sare să folosești.
Varza trebuie pusă la murat cu mare atenție. O simplă greșeală poate face ca aceasta să se înmoaie pe parcurs sau chiar să facă floare.
Dacă vrei ca varza pe care o pui la murat să fie crocantă și potrivit de sărată, atunci trebuie să știi exact care este cantitatea de sare pe care o poți folosi. Nu doar cantitatea de sare este importantă, ci și felul ei.
Cea mai bună sare pentru varza murată este sarea grunjoasă neiodată. Totuși, dacă preferi să folosești sare iodată, atunci trebuie să știi că această o să înmoaie varza.
Când vine vorba de cantitatea de sare, ideale sunt 50 de grame de sare la un litru de apă. Dacă nu știi să aproximezi, cel mai bine ar fi să apelezi la un cântar pentru a te asigura că nu greșești.
Cea mai bună perioadă pentru a pune varza la murat este toamna. Atunci, temperaturile sunt ideale, ceea ce ajută ca fermentarea să se realizeze încet. Drept urmare, șansele să obții o varză murată delicioasă sunt mari.
Înainte de a pune varza la murat, va trebui să o cureți de foile moi sau uscate. Apoi, cu ajutorul unui cuțit va trebui să îndepărtezi cotorul.
Pentru ca varza să nu dezvolte bacterii cât timp stă la murat, este recomandat să adaugi și puțin hrean. Acesta va da o textură crocantă foilor de varză și va împiedica dezvoltarea microorganismelor.
Dacă vrei ca foile de varză să fie mereu galbene, atunci trebuie să folosești câteva boabe de porumb. La fel de utile sunt și feliile de gutui, care vor adăuga o gust aparte foilor de varză.
Varza se va mura așa cum trebuie doar sufli constant în ea. Este recomandat să faci asta odată la trei zile, timp de 2-3 săptămâni. Doar așa te asiguri că toată sarea s-a dizolvat complet.