News

Câtă vechime în muncă trebuie să ai, de fapt, pentru a beneficia de pensie. Doar atunci primești ceva de la statul român

În noua Lege a pensiilor se spune clar câtă vechime în muncă trebuie să aibă un cetățean pentru a beneficia de pensie. Care sunt stagiile de cotizare.
22.03.2025 | 17:30
Cata vechime in munca trebuie sa ai de fapt pentru a beneficia de pensie Doar atunci primesti ceva de la statul roman
Ce vechime în muncă trebuie să ai pentru a putea beneficia de pensie. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Adoptată în 2023 și intrată în vigoare anul trecut, noua Lege a pensiilor prevede clar câtă vechime în muncă trebuie să aibă un cetățean pentru a beneficia de pensie. Stagiul minim de cotizare pentru ca un român să aibă parte de un venit.

Ce vechime în muncă trebuie să ai pentru a putea beneficia de pensie. Ce spune noua Lege adoptată de Guvern

În România, pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, vârsta standard de pensionare este diferențiată în funcție de sex. Astfel, la femei este de 63 de ani, iar la bărbați de 65 de ani. Pentru ca un cetățean să primească o sumă de bani de la stat, el trebuie să îndeplinească stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pe de altă parte, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Măsura se aplică atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Ce este, de fapt, stagiul de cotizare? Conform datelor de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp constituită din:

ADVERTISEMENT
  • stagiul de cotizare contributiv;
  • perioadele asimilate stagiului de cotizare;
  • perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.

Dacă ne referim strict la stagiul de cotizare contributiv, acesta este reprezentat de perioada de timp pentru care: s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Tot atunci, asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

ADVERTISEMENT

Stagiul complet de cotizare contributiv este definit ca ”perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate”.

ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare și stagiile de cotizare pot fi diferite pentru unii muncitori

Românii care au derulat activități în unele domenii speciale pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, dar și de stagii de cotizare diferite. De exemplu, românii care au lucrat în mine beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani.

În cazul lor, vârsta standard redusă de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani. Condiția pentru a atinge vechime este să fie realizat un stagiu de cotizare de minim 20 de ani.

Pentru alte profesii, ca Balerin, Dansator, Acrobat, Jongler, Clovn, Călăreţ de circ, Dresor de animale sălbatice, Solist vocal de operă şi de operetă, Instrumentist la instrumente de suflat sau Cascador, stagiu de cotizare trebuie să fie de cel puţin 20 de ani.

Acești români beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare cu 15 ani. ”Vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 50 de ani cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi”, anunță CNPP.

Prevedere importantă în noua Lege a pensiilor: ”Reducerea totală a vârstei standard nu poate fi mai mare de 13 ani. Vârstele de pensionare astfel reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi, respectiv de 45 de ani pentru cadrele militare în activitate, soldaţii si gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale”.

Cum puteți afla ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat

La mijlocul anului 2024, Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice. Astfel, românii pot verifica acum rapid, în online, ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Pașii sunt simpli. Orice salariat îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Aici se completează un formular online (AICI) care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.

Apoi, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP. Toți pașii de urmat ulterior pot fi verificați AICI.