News

Câtă vreme ar trebui să rămână vaccinarea gratuită și de ce. Explicațiile lui Octavian Jurma

Vaccinarea ar trebui să rămână gratuită în următorii câțiva ani deoarece costurile acesteia vor fi oricum mai mici decât tratarea consecințelor Covid-19, crede cercetătorul Octavian Jurma.
25.05.2021 | 17:48
Cata vreme ar trebui sa ramana vaccinarea gratuita si de ce Explicatiile lui Octavian Jurma
ADVERTISEMENT

Octavian Jurma susține că vaccinarea împotriva Covid-19 ar trebui să rămână una gratuită timp de cel puțin un an sau doi, întrucât nivelul vaccinării populației este oricum unul foarte redus în comparație cu pragul necesar pentru a pune capăt pandemiei.

În plus, acesta crede că pentru același interval de timp ar trebui menținută infrastructura utilizată în campania de vaccinare în momentul de față, cu implicarea masivă a resurselor armatei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în loc să facă economii prin renunțarea la vaccinarea gratuită, statul român ar trebui chiar  să cheltuiască și mai mult prin implicarea clinicilor private în campania de vaccinare. Vaccinarea prin intermediul acestora ar trebui să rămână gratuită, iar statul să deconteze costurile.

Vaccinarea gratuită, mai ieftină decât tratarea consecințelor Covid-19

Noi încă nu ne-am protejat vârstnicii, este incalificabil acest lucru. Încă n-am vaccinat grupele de risc, dar ne lăudăm că vin românii din străinătate să se vaccineze în țară. De exemplu Germania a început cu bătrânii care sunt cei mai vulnerabili și abia acum încep să vaccineze persoanele sub 50 de ani”, a declarat, pentru FANATIK, Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Jurma, argumentul cel mai solid pentru menținerea gratuității la imunizarea împotriva coronavirusului este că acest lucru ar fi oricum mai ieftin decât alternativa, anume un grad și mai scăzut de vaccinare în contextul în care pandemia este departe de a se fi terminat, iar numărul infectărilor riscă să crească din nou la toamnă.

La ora asta, așa cum arată pandemia, ar fi o greșeală catastrofală pentru că este mult mai ieftin să previi decât să tratezi. Îmbolnăvirea cu Covid-19 are consecințe cronice, iar în vest au apărut centre speciale pentru tratarea efectelor pe termen lung, fiind nevoie de luni de recuperare, poate chiar ani”, a spus Jurma.

ADVERTISEMENT

Acesta a amintit că, începând din toamnă va începe administrarea celei de-a treia doze, care ar urma să combată valul patru al pandemiei, pentru care Uniunea Europeană a achiziționat necesarul de vaccinuri. Pentru această nouă campanie nu  va fi suficientă menținerea infratructurii actuale, cu centre de vaccinare împânzită în toată țara, fiind nevoie de și de implicarea clinicilor private, despre care Octavian Jurma crede că ar putea fi mai eficiente în a convinge cetățenii să se vaccineze.

Statul ar urma să deconteze serviciile efectuate de aceste clinici, însă oamenii care se vor vaccina în aceste centre ar putea să o facă gratuit.

ADVERTISEMENT

Tulpina indiană, mai contagioasă decât cea britanică

Un alt argument este legat de pericolele suplimentare care ar putea să apară pe termen scurt și mediu din  punct de vedere epidemiologic. Octavian Jurma a dat exemplul tulpinii indiene care a deja a apărut în Marea Britanie, unde a început să înlocuiască tulpina britanică, așa-numita variantă Kent.

Asta i-a îngrozit și pe ei. Studii de laborator arată că această tulpină  este cu 50% până la 200% mai infecțioasă decât varianta Kent (…) Oameni de știință de la universități cunoscute, precum Cambridge, au recunoscut că această tulpină este deja scăpată de sub control”, a amintit cercetătorul timișorean.

El a calificat ca „ridicolă” afirmația autorităților române că țin sub control cazurile de infectare cu tulpina indiană. „Cu numai 30% din populație vaccinată, de la toamnă o luăm o luăm de la capăt (…) Noi am scăpat la mustață de o situație precum cea din India. O perioadă sistemul nostru sanitar a fost în genunchi, cu spitale evacuate noaptea pentru a face loc pacienților cu Covid-19”, a spus Jurma.

În consecință, statul român nu numai că nu trebuie să renunțe la gratuitatea vaccinării, ci trebuie să vină cu mijloace suplimentare de stimulare a acesteia. Octavian Jurma acuză faptul că s-a renunțat la organizarea marilor festivaluri în aer liber, deși acestea ar fi fost posibile dacă accesul era condiționat de vaccinare. Astfel, tinerii ar fi fost încurajați să se vaccineze, lucru cu atât mai important cu cât nivelul de imunizare la această grupă de vârstă rămâne încă mic.

Statistici oficiale, sub semnul întrebării

Comentând afirmația lui Ludovic Orban legată de posibilitatea ca vaccinarea să rămână gratuită doar pentru categoriile vulnerabile și apoi precizările ulterioare ale președintelui PNL, Octavian Jurma a apreciat că acest lucru arată încă o dată lipsa unei strategii coerente de comunicare, lucru ce riscă să încetinească și mai mult ritmul vaccinării din cauza bâlbelor de comunicare.

Mai mult, Jurma susține că autoritățile au adoptat un discurs „relaxaționist”, în urma căruia populația ar risca să confunde relaxarea măsurilor cu siguranța. De asemenea, este menținută în continuare tendința de sabotare a testării ample a populației, astfel încât s-a ajuns în situația paradoxală ca, în statisticile oficiale, România să aibă o rată de incidență mai mică decât Marea Britanie, deși fosta țară UE raportează cam cinci decese pe zi, în timp ce România se înregistrează aproximativ 50.

ADVERTISEMENT