Cătălin Chirilă este cvadruplu medaliat mondial şi european cu aur şi argint în proba de canoe simplu, pe distanţele de 500 şi 1000 de metri. Iar la Jocurile Olimpice de la Paris, poate obţine singura distincţie care îi lipseşte.
Românul a stabilit un nou record olimpic în seriile probei de canoe 1 – 1000 de metri. Chirilă a încheiat cu timpul de 3:44.75. Dar, timpul e mai puţin important în această probă, mai ales că sunt condiţii schimbătoare.
În plus, vineri vor avea loc atât semifinalele, cât şi finalele, la un interval de două ore, deci cursele vor trebui gestionate diferit de sportivi, astfel încât să poată da tot în lupta pentru medalii.
Cătălin Chirilă este unul dintre favoriţii la medalia de aur şi dacă va reuşi această performanţă va intra în istorie. Ar fi primul campion olimpic al României la canoe simplu 1000 de metri de la Ivan Patzaichin.
Marele canoist român a câştigat aurul în această probă la Munchen, în anul 1972. Cinci decenii mai târziu, Cătălin Chirilă îi poate călca pe urme lui Ivan Patzaichin şi se va lupta pentru medalii la Paris.
Într-un interviu acordat pentru FANATIK în pregătirile pentru Jocurile Olimpice, Cătălin Chirilă declara că imediat după calificarea pentru competiţia de la Paris, gândul i-a zburat pentru lupta la medalii:
“Vorbim de miza supremă. Voi lupta pentru o medalie olimpică şi nu pot să rămân decât în gardă. Voi munci şi voi lupta ca până acum.
Odată ce am devenit campion mondial… m-a încercat gândul să mai renunţ la o repetare în sala de forţă, de a face câteva chestii care nu sunt corecte pentru un sportiv de înaltă performanţă.
Pentru mine au fost nişte lecţii învăţate, am tras nişte concluzii şi voi evita să mai fac greşeli în pregătire. Voi fi 100%, acesta este obiectivul pentru mine.
Sunt convins de faptul că voi rămâne sănătos şi mă voi pregăti aşa cum îmi imaginez în momentul de faţă, voi fi extrem de puternic şi rezultatul va fi unul pozitiv la Paris”, a povestit Cătălin Chirilă pentru FANATIK.
Pregătirea lui Cătălin Chirilă a fost una spartană, cu trezirea în fiecare zi la 6:20, două antrenamente, cu 12-14 kilometri vâsliţi la fiecare şedinţă de pregătire:
“Trezirea este la 6:20, pe la 7:00 intru în sala de forţă şi fac exerciţii de mobilitate. Pe urmă servesc micul dejun şi pe la 9:30 sunt deja în faţa hangarului, unde îmi pregătesc barca, mă încălzesc.
Prima sesiune de antrenament este sesiunea principală, cam 12-14 km de vâslit plus tema dată de domnul antrenor. După acest antrenament principal, mai avem completare de kilometri.
Fie în alergare, fie pe bicicletă, în pădurea Snagov. Apoi, vine masa de prânz și un somn de câteva ore. Undeva, pe la 15:00-15:30 începem o nouă sesiune de antrenament în sala de forță, care, de regulă, durează între o oră și două ore.
În perioada de vară, când vremea ne permite, există o completare fizică, „spălarea” de acid lactic vâslind 8-10 kilometri. Este ca o plimbare pentru noi (râde). Urmează cina și imediat după cină, după ora 18:30, sunt în barcă și pescuiesc”, a povestit Chirilă.
Iar până acum, antrenamentele grele şi disciplina de fier s-au văzut în rezultatul excelent din serii. Dar, pentru Cătălin Chirilă vineri este cea mai importantă zi a carierei, ziua în care poate câştiga preţioasa medalie olimpică.
De la ora 12:30, Cătălin Chirilă va vâsli în prima semifinală, iar în ultimul act se vor califica primii patru clasaţi din fiecare semifinală. Apoi, cursa pentru medalii este programată de la ora 14:50.
“Nu am fost îndeajuns de cumpătat. Din păcate, nu se omologhează recordurile şi nu are rost să vorbim de timp. Sincer, dacă se poate, prefer să bată vântul invers, cu aceeaşi intensitate. Cred că e mai bine pentru mine, sunt campion mondial pe vânt de faţă”, Cătălin Chirilă, după recordul olimpic din serii