News

Cătălin Drulă, anunțuri importante pentru transportatori. Cum se va modifica taxarea pentru aceștia

Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor, a oferit anunțuri foarte importante pentru transportatori, explicând cum se va modifica sistemul de taxare pentru aceștia și de când vor intra aceste prevederi în vigoare.
07.06.2021 | 21:28
Catalin Drula anunturi importante pentru transportatori Cum se va modifica taxarea pentru acestia
ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor a declarat în urmă cu câteva zile că Oltenia și Banatul vor fi legate în anii următori prin drum expres sau autostradă, proiectul pentru drumul de mare viteză Craiova – Lugoj fiind semnat.

Inelul sudic al autostrăzii A0 care va înconjura Bucureștiul va fi finalizat în folosință în anul 2024, conform ultimelor declarații ale lui Drulă.

ADVERTISEMENT

Cătălin Drulă vești importante pentru transportatori. Cum se va modifica sistemul de taxare pentru aceștia

“Dacă ne uităm la nivelul de venituri din aceste taxe, fie că vorbim de vignetă, fie că vorbim de taxarea transporturilor de orice tip, Austria încasează 300 de milioane de Euro din vignetă, iar ei mai au 1.2 miliarde de Euro din taxarea traficului greu. Noi avem 300 de milioane încasări cu totul.

Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte, cred că din anul 2023 se va introduce acest sistem de vignetă, ne vom consulta cu industria transportatoare.

ADVERTISEMENT

Pentru mulți este mai avantajos acest sistem de taxare la distanță, vom avea consultări ample și ne vom alinia. PNRR-ul este condiționat de reforme. Una dintre reforme este taxarea corectă a celor care taxează, axarea mai mult pe partea de transport feroviar.

În economie nimic nu este gratuit. Transportul costă, poluează și strică drumul, este normal să plătească. Deja avem nevoie de reparații capitale pe Autostrada A2, pe unele le-am și făcut.

ADVERTISEMENT

Am cerut costul amortizat pe șapte ani al întreținerii autostrăzii A2, este undeva la 100 de milioane de lei pe an, iar prin taxa de la Fetești cam aceștia sunt banii pe care îi încasăm.

Infrastructura nu costă doar să o construiești, costă apoi și în folosire și e corect să plătim acel preț. Dacă unele bunuri e mai avantajos să le transportăm pe cale ferată, să o facem.

ADVERTISEMENT

E vorba doar de o trecere de la taxare pe timp la o taxare pe distanță, nu vrem să lovim în transportatori, pentru unii s-ar putea să fie mai avantajos așa”, a declarat Cătălin Drulă la Digi24.

Drulă despre autostrăzile din PNRR: “Sunt 434 de kilometri incluși pe care trebuie să îi finalizăm”

Cosmin Prelipceanu: “În PNRR sunt 434 de kilometri de autostradă. Cum se vor termina?”

Cătălin Drulă: “Aici e o întrebare legitimă și Comisia Europeană ne-a adresat aceeași întrebare. Am simplificat programul din PNRR la patru proiecte cu valoare mare.

Autostrada A7 care are 320 de kilometri, această coloană vertebrală a Moldovei, așa cum am promis ultima dată, până la finalul lui mai o scoatem la licitație.

Am făcut asta, ofertele se vor depune până pe patru august. Când semnăm un contract, avem tot, expropierile făcute, în doar câteva zile poate veni firma și să se apuce de execuție.

Mereu aveam un spațiu de un an jumătate-doi între semnarea contractului și începerea construcției, pentru că planul de fezabilitate nu mai era relevant.

Acum totul este fresh, nu mai trebuie să facem acest lucru, iar autostrada are termen de execuție de 20 de luni. Ne-am rezervat să avem timp până în 2026. Pe autostrada A3 între Cluj și Zalău se lucrează deja, avem firmă în teren.

Autostrăzile nu vor fi cu taxă, sistemul pe care mergem este cel din Austria: autovehiculele mici plătesc vignetă, iar transportatorii plătesc la distanță.”

Cosmin Prelipceanu: “Autostrăzile vor avea stații de încărcare pentru mașinile electrice?”

Cătălin Drulă: “Da, din proiect vom avea 52 de puncte de încărcare pe A7 și în total, aproape 3000 de puncte de încărcare se vor mai construi pe toată rețeaua națională.”

ADVERTISEMENT