Alegeri 2024

Cătălin Drulă şi-a dat demisia de la şefia USR. Octavian Berceanu: ”Dan Barna va fi preşedintele interimar”. Update

Cătălin Drulă și-a dat demisia de la conducerea USR, după rezultatele catastrofale la alegeri. ”Dan Barna va fi preşedintele interimar”.
10.06.2024 | 20:29
Catalin Drula sia dat demisia de la sefia USR Octavian Berceanu Dan Barna va fi presedintele interimar Update
Cătălin Drulă şi-a dat demisia de la şefia USR. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cătălin Drulă, președintele USR, își dă demisia de la conducerea partidului, după rezultatul catastrofal de la alegerile locale și europarlamentare, desfășurate duminică, 9 iunie. Liderul Uniunii Salvați România spune că își asumă înfrângerea și va convoca alegeri în interiorul partidului pentru a fi ales un nou președinte.

UPDATE: Dan Barna va prelua conducerea USR după demisia lui Cătălin Drulă

Octavian Berceanu, fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, a anunțat că Dan Barna va fi preşedintele interimar al USR.

ADVERTISEMENT

„Dan Barna va fi preşedintele interimar al USR. Conform Statutului USR, Drulă, preşedintele demisionar al USR, nu are voie să numească cine va prelua şefia interimară”, a scris Octavian Berceanu, luni, pe Facebook.

Potrivit lui Octavian Berceanu, ”Articolul 54 din Status USR spune clar: «Înlocuirea Preşedintelui se va face cu Vicepreşedinele care a luat cel mai mare număr de voturi la ultimul Congres, declanşându-se imediat procedura de Congres extraordinar în vederea alegerii noului Preşedinte”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fostul comisar al Gărzii de Mediu a menționat că la ultimul Congres USR s-au obţinut următoarele voturi: Cătălin Drulă – 610, Dan Barna – 592, Ionuţ Moşteanu – 582.

Cătălin Drulă şi-a dat demisia de la conducerea USR

Rezultatele parțiale arată că USR a pierdut primării importante, precum cea de la Sectorul 1, unde lupta este una strânsă între actualul edil, Clotilde Armand (USR) și candidatul PNL, George Tuță.

ADVERTISEMENT

Armand ar fi pierdut cu câteva sute de voturi în fața lui George Tuță. De asemenea, USR a pierdut și primăria Sectorului 2, aici unde Radu Mihaiu a fost învins de candidatul PSD Rareș Hopincă, așa cum arată rezultatele provizorii.

„Rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-am avut. Pentru mine, în întreaga mea viaţă asumarea a fost un principiu de bază. Îmi asum acest rezultat şi voi convoca în USR alegeri pentru un nou preşedinte în cel mai scurt timp”, a declarat Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

Cine i-ar putea lua locul la șefia partidului

Potrivit surselor, prin cei care i-ar putea locul la șefia USR se află Dominic Fritz, Elena Lasconi sau Lucian Viziteu. De altfel, Drulă a menționat numele lui Fritz, cel care a câștigat funcția de primar în Timișoara.

„Avem oameni şi lideri puternici care pot duce mai departe această construcţie. Mă gândesc aici la Dominic Fritz. Un om care a câştigat decisiv votul în Timişoara şi a arătat că PSD şi PNL pot fi înfrânte”, a adăugat Drulă.

În plus, nici în cazul europarlamentarelor nu este clar câți reprezentanți USR au șansa să ajungă în PE. Cătălin Drulă a adăugat că el crede în democrație și fără organizare, fără partide politice nu pot fi obținute rezultate semnificative.

„Eu cred că în democraţie, rezultatele se obţin prin organizare. Şi democraţie fără partide politice nu s-a inventat. Am auzit pe cineva spunând că e vremea independenţilor. Fără organizare nu poţi obţine rezultate.

Forţele răului în România sunt bine organizate. Forma de organizare într-o democraţie se numeşte partid politic. Îi înţeleg pe oameni că sunt dezamăgiţi de politică şi că caută soluţii de tipul Alba ca Zăpada. Ele nu există în realitate”, a adăugat acesta.

Cătălin Drulă mai spune că în niciun caz nu va candida la alegerile prezidențiale, în acest context. El a ținut să menționeze că nu i-a cerut niciun membru din partid să-și dea demisia, decizia fiind a sa.

ADVERTISEMENT