Sport

Ultimul interviu acordat de Marin Hîldan în presă a fost pentru Fanatik, în urmă cu trei luni: “Nu vreau să mă duc la spital! Dacă intru, nu mai ies viu”

Pe 16 noiembrie 2021, Marin Hîldan oferea ultimul interviu în presă, pentru FANATIK. Declarații tulburătoare despre problemele sale de sănătate. Cuvintele emoționante al celui care a fost tatăl "Unicului Căpitan".
05.03.2022 | 16:15
Ultimul interviu acordat de Marin Hildan in presa a fost pentru Fanatik in urma cu trei luni Nu vreau sa ma duc la spital Daca intru nu mai ies viu
Nea Marin, tatăl „Unicului Căpitan” Cătălin Hîldan este la ATI! Are probleme cu inima! Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În articolul publicat de FANATIK pe 16 noiembrie 2021, Marin Hîldan vorbea despre problemele de sănătate și recunoștea că se teme să meargă în spital. De asemenea, fiul său, Cristi Hîldan, explică ultimele evenimente din viața tatălui său. Iată textul complet, așa cum a fost publicat pe 16 noiembrie.


Nea Marin Hîldan a fost operat la Spitalul Fundeni pentru a i se implanta o valvă pe aortă, cea mai mare arteră din corpul uman, care preia sângele pompat de inimă și care, în cazul lui nea Marin, se înfundase.

ADVERTISEMENT

Nea Marin, tatăl lui Cătălin Hîldan, este la ATI! A suferit o intervenție chirurgicală la inimă

Vocea lui nea Marin Hîldan era foarte obosită pe 5 octombrie… mai obosită decât oboseala celor 75 de ani ai săi… nu numai de tristețea nealinată în cei 21 de ani de când a plecat brusc dintre noi fiul său Cătălin de pe un teren mizer din Oltenița…

„Nu mă simt bine deloc… Mi se umflă rău picioarele… mă dor tare… abia mai pot să merg. Respir greu, parcă nu mai e aer destul în… aer… Tușesc, mă înec… Doamne iartă-mă, dar nu vreau să mă duc la spital, că dacă intru acolo, nu mai ies viu”, spunea, în exclusivitate pentru FANATIK, nea Marin în cea mai neagră zi a anului pentru familia Hîldan.

ADVERTISEMENT

Norocul care a alergat după nea Marin Hîldan de la cabinetul de Cardiologie

Numai că, pe la sfârșitul lui octombrie l-a luat cam pe sus celălalt fiu, Cristi, care l-a dus la un control. La Urologie, că nea Marin era umflat rău… Picioarele, burta… La Urologie li s-a spus că nu e problemă de rinichi și i-a trimis de urgență la Cardiologie.

„Dar la Cardiologie era aglomerație mare și ne-a programat peste vreo săptămână… Am plecat, tata zicea că e bine, că mai are de tăiat lemne, de terminat treaba prin curte, ce să mai venim la control, gata nu mai avea nimic…”, povestește, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristi Hîldan.

ADVERTISEMENT

…Și-și amintește cum a alergat… norocul după ei: „Plecasem, ieșisem din clinică… Și, după vreo sută de metri, ne pomenim că aleargă unu’ după noi… Body-guard-ul de la cabinet… Ne recunoscuse… Și ne-a chemat înapoi repede, repede că nu venise cineva la programare și am intrat noi la Cardiologie… Control amănunțit, aparate, EKG…”

„Era acolo, la Cardiologie, o doctoriță cu o voce aspră și foarte dură, foarte directă… «Domnu Hîldan, dacă nu mergeți să vă operați, puteți muri în orice clipă. Aveți aorta înfundată»… Am înghețat, tata nu mai spunea nici pâs… Și am plecat spre casă gândindu-ne, că de vorbit nu mai aveam chef niciunul, unde să mergem a doua zi, la ce doctor, la ce spital…” – Cristi Hîldan

Telefonul întâmplător, dar salvator: „Tocmai intram în Brănești când m-a sunat domnul Badea”

„Și tocmai când intram în Brănești, sună telefonul… Domnul Badea… Total întâmplător, cu totul alte probleme decât tata… I-am spus eu de tata… Și mi-a zis să-l las până dimineață să dea niște telefoane” , punctează Cristi Hîldan momentul determinat din povestea salvării tatălui său…

ADVERTISEMENT

„Și de atunci domnul Badea s-a interesat zilnic ce face tata, ce avem nevoie, când se operează, dacă mai este necesar să dea vreun telefon… I-a dat, practic, a doua șansă la viață lui tata…” – Cristi Hîldan

A doua zi Nicolae Badea i-a trimis la un profesor doctor în medicină, Vlad Iliescu, specialist în intervenții la inimă, la Spitalul Fundeni, să-l programeze pe nea Marin la operație cât mai urgent.

„La Fundeni s-au comportat, toți, de la asistente la domnul profesor Iliescu, exemplar. I-au găsit loc lui tata în programul foarte aglomerat de operații pe care-l avea… De fapt, corect nu este operație, nu se numește operație. Este o intervenție chirurgicală minim invazivă. Se numește TAVI. Se înlocuiește valva aortică, pe cale arterială, cu o proteză valvulară”, dovedește Cristi că „și-a făcut temele”, cum se spune…

Cristi Hîldan: „Mi-au spus să stau liniștit că totul este în ordine… s-au mirat și ei cât de bine s-a comportat după intervenția chirurgicală un om care are, totuși, 75 de ani”

Nea Marin Hîldan a fost programat la operație în regim de urgență, a fost internat sâmbătă, 13 noiembrie și marți, 16 noiembrie, a intrat „la cuțit”. Impropriu spus „la cuțit”, mai corect ar fi „la robot”, a explicat Cristi Hîldan mai sus de ce, cum s-a făcut intervenție chirugicală minim invazivă pe cale arterială.

Intervenția chirurgicală minim invazivă a durat 4 ore și 48 de minute și s-a terminat cu bine, nea Marin a fost dus la Terapie Intensivă, a fost extubat, i s-au scos toate „firele” care l-au ajutat imediat după intervenție..

Nea Marin Hâldan este și în acest moment la ATI, sub supraveghere permanentă, stabil și dacă nu vor interveni complicații accidentale, miercuri la prânz va fi transferat într-un salon obișnuit.

Nu poate fi vizitat de nimeni decât cu aprobare specială de la directorul general al Spitalului Fundeni, din cauza măsurilor anti-COVID care interzic accesul oricui apropiat, rude sau prieteni ai pacienților în toate unitățile spitalicești din țară.

La ora 19:30 Cristi Hâldan a reușit să „prindă” la telefon secția ATI în care este nea Marin Hâldan. „Mi-au spus să stau liniștit că totul este în ordine. Chiar zicea doamna care mi-a răsouns că s-au mirat și ei cât de bine s-a comportat după intervenția chirurgicală un om care are, totuși, 75 de ani”  

  • „Nu am cuvinte să-i mulțumesc domnului Badea pentru cât ne-a ajutat… ca tata să aibă o a doua șansă la viață. Mereu ne-a fost aproape, dar acum, dacă nu era dânsul, nu ne descurcam așa repede și bine. Este ca un al doilea tată pentru mine” – Cristi Hîldan
  • „Și mai vreau să le mulțumesc, deși știu că pare limbaj de lemn… «vreau să mulțumesc pe această cale, bla, bla, bla»… dar nu este așa! Le mulțumesc din tot sufletul doctorilor Vlad Iliescu și Sorin Maximeasa… pentru că sunt profesioniști de înaltă  clasă și oameni de excepție” – Cristi Hîldan
  • „Elias… și toți din DDB… au fost tot timpul lângă noi, ne-au ajutat să facem testele astea de COVID-19 rapid, de câte ori am fost la controale, tata a fost vreo cinci zile internat ca să-i facă toate investigațiile acum vreo zece zile… a avut nevoie să fie internat repede… le mulțumesc și lor” – Cristi Hîldan
  • 75 de ani are nea Marin Hîldan
  • 14 kg a slăbit nea Marin Hâldan în ultima lună, de la 94 la 80 de kilograme, datorită regimului draconic impus de pregătirea pentru intervenția chirurgicală de înlocuire a valvei aortice cu o proteză valvulară: „Deja se simțea mult mai bine… gata, nu mai avea nevoie de intervenție… se mișca deja mai ușor, respira mai bine, doar că nu prea mai mânca, nu avea poftă de mâncare, ciugulea cât un pui. Nu a fost el niciodată fricos, dar nici bine nu-i venea să intre în spital…”, și-a mai amintit Cristi Hîldan
ADVERTISEMENT