Sport

Cătălin Hîldan zâmbeşte de sus. Dinamo sparge gheaţa în Champions League, într-o atmosferă electrizantă! Lecţia predată din tribune de David Popovici

Dinamo a câştigat în faţa lui Porto şi obţine prima victorie în Champions League, într-o zi de 5 octombrie, atât de încărcată pentru suflarea dinamovistă.
05.10.2022 | 23:49
Catalin Hildan zambeste de sus Dinamo sparge gheata in Champions League intro atmosfera electrizanta Lectia predata din tribune de David Popovici
Dinamo a câştigat duelul cu FC Porto din Liga Campionilor. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

5 octombrie este o dată care cutremură suflarea dinamovistă în fiecare an din 2000 încoace. Ziua fatidică în care Cătălin Hîldan s-a stins pe terenul din Olteniţa este comemorată cu sfinţenie de fanii “câinilor”, care l-au transformat pe “Unicul Căpitan” în cel mai puternic simbol dinamovist.

Cătălin Hîldan zâmbeşte de sus. Dinamo sparge gheaţa în Champions League, într-o atmosferă electrizantă!

În acest an, ziua de 5 octombrie a căzut într-o miercuri, zi de Champions League… la handbal pentru Dinamo. Pentru că la fotbal lucrurile rămân complicate şi obiectivele sunt altele, aflate la polul opus.

ADVERTISEMENT

Dar “dulăii” speră să scrie istorie în acest an în Europa, iar 3500 de dinamovişti au venit în Sala Polivalentă pentru a-i încuraja pe băieţii antrenaţi de Xavi Pascual. Adversar este unul deja tradiţional, FC Porto, cu care dinamoviştii s-au bătut şi în stagiunea precedentă.

În tribuna oficială lume bună. David Popovici a venit însoţit de familie, antrenorul Adrian Rădulescu şi câţiva prieteni, în timp ce mai sus puţin au luat loc Ministrul de Interne, Lucian Bode, dar şi campionii olimpici Elisabeta Lipă şi Mihai Covaliu.

ADVERTISEMENT
David Popovici, ovaţionat la scenă deschisă
David Popovici, ovaţionat la scenă deschisă. Sursa foto: Fanatik

David Popovici, în tribunele de la Polivalentă

Părinţii lui David Popovici nu au luat loc în tribuna oficială. Au preferat să vadă meciul din înaltul tribunei şi să nu stea în luminile reflectoarelor, la fel cum se întâmplă şi în momentul în care fiul lor străluceşte la competiţiile mari.

Peluza “Cătălin Hîldan” nu putea să lipsească pe data la care este comemorat cel care dă numele peluzei dinamoviste. Iar dacă ar fi să ne luăm după Xavi Pascual, au avut un mare merit pentru victoria din final, scor 32-27.

ADVERTISEMENT

Începutul a fost greoi. Presiunea celor trei meciuri fără victorie pentru Dinamo s-a simţit, mai ales că în faţa “dulăilor” a fost o echipă arţăgoasă, foarte fizică, gata să profite de orice moment slab al adversarilor.

“Este o presiune benefică din tribune. Mă bucur că pot să joc în faţa unei asemenea atmosfere, în faţa unui asemenea public. De asta jucăm handbal şi este o plăcere să joc în meciurile mari care au o asemenea atmosferă”, Fabio Magalhaes, FC Porto

Peluza Cătălin Hîldan, la meciul cu Porto. Sursa: sportpictures.eu
Peluza Cătălin Hîldan, la meciul cu Porto. Sursa: sportpictures.eu

Cătălin Hîldan, comemorat în minutul 11 al meciului

Prima parte a fost caracterizată prin echilibru. Cele două echipe s-au succedat la conducere, fără a se înregistra o diferenţă de două goluri pe tabelă. În minutul 11, toţi fanii din Polivalentă s-au ridicat în picioare şi l-au comemorat cu aplauze pe Cătălin Hîldan.

ADVERTISEMENT

Câteva minute mai târziu, crainicul sălii i-a strigat numele lui David Popovici, care a fost ovaţionat de întreaga sală. Chemat de galerie să scandeze împotriva rivalei Steaua, de la care s-a transferat în urmă cu un an, David Popovici a preferat să se aşeze şi a evitat elegant injuriile adresate fostului club.

Finalul de repriză a fost al “dulăilor”, care au intrat la cabine cu 13-12. Meciul era pe muchie, dar de la vestiare Dinamo a ieşit mult mai motivată. Dacă prima repriza a scârţâit, partea secundă a arătat altfel.

Dinamo, prestaţie solidă în repriza secundă!

Elevii lui Pascual au jucat mai bine pe faza de atac, apărarea a început să funcţioneze şi asta i-a făcut pe “dulăi” să se distanţeze la patru goluri: 18-14. Time-out-urile au funcţionat pentru Porto, lusitanii reuşind de fiecare dată să se trezească din pumni şi să ţină aproape.

În ciuda jocului bun prestat de Dinamo, Porto a fost mereu aproape, a pus presiune. Însă, “dulăii” nu au avut momente de slăbiciune şi au reuşit să profite de greşelile adversarilor din final, reuşind să se desprindă decisiv.

S-a încheiat 32-27, cea mai mare diferenţă de scor fiind înregistrată în final. Cu acest succes, Dinamo adună trei puncte după primele patru etape şi sunt pe locul 5, în timp ce lusitanii rămân ultimii în grupă fără niciun punct.

“În prima repriză s-a simţit puţin presiunea rezultatelor precedente. Apoi, am reuşit să jucăm excelent în repriza a doua atât pe faza de atac, cât şi pe apărare. Băieţii au luptat şi au obţinut o victorie de care aveau mare nevoie. Îi felicit!”, Xavi Pascual 

Xavia Pascual şi jucătorii lui Dinamo, la un time-out. Sursa: sportpictures.eu
Xavia Pascual şi jucătorii lui Dinamo, la un time-out. Sursa: sportpictures.eu

“Dulăii”, în obiectiv! Pe locul 5, cu trei puncte

Obiectivul lui Dinamo este să încheie în primele şase. Sunt două puncte importante împotriva unei contracandidate, în lupta pentru calificare fiind implicate Wisla Plock, GOG Gudme şi PPD Zagreb.

Clasamentul din grupa A: 

Clasamentul din grupa A
Clasamentul din grupa A

Urmează o pauză internaţională de trei săptămâni în Champions League, iar următorul meci al celor de la Dinamo este unul de gală, împotriva granzilor de la PSG, care vin în Polivalentă pe data de 26 octombrie.

“Dinamo are o echipă valoroasă şi a reuşit foarte bine să îi adapteze pe jucătorii nou-veniţi. Au mai multă experienţă în Champions League şi trebuie să recunoaştem că la ora actuală ne sunt superiori”, Magnus Andersson, antrenor FC Porto

  • 10 goluri a marcat Ali Zein, cel mai bun marcator dinamovist
  • 3500 de fani au fost în Sala Polivalentă, la meciul Dinamo – Porto

 

ADVERTISEMENT