Cătălin Straton, ultimul trădător pe axa Dinamo – Steaua şi invers. Multe nume mari din fotbalul românesc au îmbrăcat tricoul ambelor echipe

SPECIAL FANATIK
Sorin Dumitrescu   
în Fotbal intern
19/09/2020, 23:58
Cătălin Straton, ultimul trădător pe axa Dinamo – Steaua şi invers. Multe nume mari din fotbalul românesc au îmbrăcat tricoul ambelor echipe SPECIAL FANATIK
Cătălin Straton, ultimul trădător pe axa Dinamo - Steaua şi invers. Multe nume mari din fotbalul românesc au îmbrăcat tricoul ambelor echipe. Ionel Dănciulescu a avut nevoie de ani de zile pentru a face pace cu fanii lui Dinamo după ce a jucat la Steaua. Foto: Actualitatea sportivă.ro

Dinamo – Steaua sau Dinamo – FCSB, începând din 2017, când justiţia a decis ca echipa patronată de Gigi Becali să nu mai aibă dreptul de a purta acest nume, este eternul derby de România. Este, păstrând evident proporţiile la nivel mioritic un fel de Milan-Inter sau Arsenal-Chelsea, derbyuri ale aceluiaşi oraş încărcate şi de istorie şi de glorie.

Este firesc faptul, în primul rând pentru jucătorii români, dar apoi şi pentru cei străini care au acceptat să vină şi să joace în prima noastră ligă, că aceştia au privit eventualele transferuri la cele două superputeri ca fiind importante borne ale carierelor lor. Cum însă viaţa de fotbalist este asemenea oricărui om al muncii care poate pleca dintr-un servici în altul mai bun, şi în fotbal au existat numeroase treceri dintr-o tabără în alta, considerate de suporteri drept mari trădări.

Ultimul intrat pe această listă începând de acum este portarul Cătălin Straton, pus pe liber de Cosmin Contra şi căruia nici în ruptul capului nu i-ar fi venit să creadă în urmă cu o săptămână că va ajunge la FCSB şi că în mod sigur va fi pe teren în turul 3 preliminar al Europa League, la meciul cu Slovan Liberec.

Cătălin Straton, soluţia disperată pentru meciul cu Slovan Liberec

Însă fostul portar al câinilor, ajuns în mare grabă la marea rivală, a fost o alegere disperată a staffului tehnic al echipei care dacă va reuşi să treacă de Slovan Liberec va avea o mare şansă de a intra în grupele Europa League, pentru că ar urma să joace tot acasă cu învingătoarea dintre Apoel Nicossia şi Zrinjski Mostar.

Alegerea a fost disperată deoarece tânărul Ducan, folosit în turul 2 preliminar în Serbia, a fost şi înger, la lovituri de departajare şi demon, iar titularul Andrei Vlad e în izolare, asimptomatic la COVID 19. Rezerva lui, Târnovanu, este accidentat şi aşa s-a ajuns la soluţia Straton. Nu a fost unul dintre acele transferuri gândite, stabilite dinainte.

Colonelul Bumbescu a dat gradele din armată pe cele din miliţie

Lista trecerilor dintr-o tabără în alta, spre furia şi disperarea suporterilor, cuprinde multe nume şi ea s-a tot updatat începând din anii 60-70 ai secolului trecut. Numele sunt multe, dar câteva au greutate cu adevărat. Din echipa celebră a Stelei care reuşea cea mai mare performanţă a fotbalului românesc în 1986 la Sevilla făcea parte şi stâlpul apărării, “colonelul” Adrian Bumbescu.

Toată lumea a crezut că Bumbi îşi va lega cariera, după ce ajunsese în Ghencea de la FC Olt Scorniceşti numai de culorile Stelei. Greşit! Colonelul de armată avea să treacă peste câţiva ani la colonel de miliţie, semnând tocmai cu marele duşman, gest de neiertat pentru fanii stelişti.

Baciul Gică Popescu a păstorit apărarea ambelor echipe

Altă personalitate din fotbalul nostru rămâne, fără discuţie, Baciul Gică Popescu. Adus cu forţa de regimul ceauşist de la Craiova la Steaua a preferat să revină în Bănie în momentul în care s-a ivit ocazia şi se credea că în ADN-ul său este loc numai de sânge oltenesc. Nici vorbă, pentru că spre final de carieră Gică Popescu avea să îmbrace, e drept pentru puţin timp, tricoul alb-roşu în Ştefan cel Mare!

Rămânem tot la Generaţia de Aur cu povestea mijlocaşului fără plămâni care a fost Dorinel Munteanu. Jucător adus de la Reşiţa de către Dinamo şi devenit repede idol pentru câini, ca urmare atât a dăruirii din teren cât şi a vieţii sportive duse, era privit ca un simbol al clubului. Nimeni nu ar fi crezut că va ajunge peste câţiva ani la Steaua şi că tot în Ghencea îşi va desfăşura inclusiv una dintre etapele carierei de antrenor. Şi portarul Bogdan Stelea avea să facă în timp drumul de la Dinamo la Steaua.

Ionel Dănciulescu, înger şi demon

Un alt nume idolatrizat în Ştefan cel Mare a fost fundaşul central Gabriel Tamaş. Despre Tamaş fanii alb-roşiilor ar fi putut băga mâna în foc pentru faptul că va fi câine până la moarte şi că niciodată nu va fi capabil de marea trădare, dar s-ar fi fript amarnic pentru că jucătorul nu a avut nici o ezitare la momentul în care a fost chemat la FCSB să semneze.

Şi Ionel Dănciulescu a cunoscut raiul şi iadul la ambele cluburi. Întîi a ajuns la Dinamo de la Electroputere Craiova pentru ca peste trei ani, după un scurt intermezzo în Turcia, nereuşit, la Altay Izmir, să revină în ţară, dar exact la marele duşman. De unde a plecat peste doi ani din nou în Ştefan cel Mare, dar ani de zile a trebuit să lupte pentru a recâştiga capitalul de simpatie al fanilor.

Harlem Gnohere, Bizonul de Bucureşti

Cătălin Munteanu, cel poreclit Cap de Zimbru, a început fotbalul în Ghencea şi debutul şi l-a făcut în roşu şi albastru. Fiind copilul casei fanii au crezut că are inoculată adversitatea faţă de Dinamo, însă au primit o teribilă lovitură când peste câţiva ani jucătorul avea să le devină rival la Dinamo.

George Ţucudean şi francezul Harlem Gnohere sunt ultimele două nume sonore care după ce au jucat la Dinamo au ajuns şi în curtea lui Gigi Becali. Ţucudean pentru o perioadă mai scurtă, Bizonul pentru trei ani şi jumătate, timp în care a înscris multe goluri pentru roş-albaştri.

Iată lista jucătorilor care de-a lungul carierei au jucat la ambele cluburi

Marin Andrei, Valeriu Bordeanu, Gabriel Boştină, Bogdan Bucur, Iosif Bükössy, Adrian Bumbescu, Augustin Călin, Narcis Coman, Marius Coporan, Adrian Cristea, Andrei Cristea, Tiberiu Curt, Ionel Dănciulescu, Anton Doboş, Florian Dumitrescu, Augustin Eduard, Alexandru Florea, Ionel Fulga, George Galamaz, Harlem Gnohere,Daniel Iftodi, Sabin Ilie, Gheorghe Lăzăreanu, Srgian Luchin, Adrian Matei, Cosmin Matei, Damian Militaru, Cornel Mirea, Dumitru Moraru, Cătălin Munteanu, Dorinel Munteanu, Doru Nicolae, Radu Niculescu, Daniel Opriţa, Alexandru Păcurar, Gheorghe Pena, Adrian Pitu, Mihăiţă Pleşan, Gheorghe Popescu, Titi Popescu, Cristian Puşcaş, Stere Sertov, Ion Sburlea, Florian Simion, Bogdan Stelea, Dorel Stoica, Dennis Şerban, Florin Tene, Andrei Toma, Alexandru Tudose, Viorel Turcu, George Ţucudean, Ion Vlădoiu, Dorel Zamfir, Gabi Tamaş.


(P) Cota BETANO pentru FCSB – Slovan Liberec: 3,14 este cota pentru „1 solist“. Vezi aici toate cotele!

Închide ×