100 ani de Romania

Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică în 2004! Cea mai bună gimnastă la bârnă din Europa

30.11.2018 | 20:00
Catalina Ponor tripla campioana olimpica in 2004 Cea mai buna gimnasta la barna din Europa
Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică în 2004

Cătălina Ponor a fost triplă campioană olimpică în 2004. Gimnasta a câştigat trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Atena din urmă cu 14 ani şi a fost gimnasta europeană care a dominat bârna timp de mai bine de un deceniu.

Născută pe 20 august 1987, la Constanţa, Cătălina Ponor a ajuns în sala de gimnastică la doar patru ani. Fiind neastâmpărată, mama şi bunica ei au dus-o să practice sportul în care va scrie istorie pentru România. În scurt timp, viitoarea mare gimnastă a început să iasă în evidenţă.

Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică în 2004

În primăvara anului 2002, Cătălina Ponor a fost remarcată de Octavian Belu şi Mariana Bitang, care au chemat-o la lotul naţional. Un an mai târziu, gimnasta a reuşit prima mare performanţă notabilă. Legitimată la CS Dinamo Bucureşti, constănţeancă a obţinut trei medalii de argint, cu echipa, la sol şi bârnă, la Campionatul Mondial de la Anaheim. În 2004, Cătălina Ponor a cucerit trei medalii de aur, cu echipa, la sol şi bârnă, la Campionatul European de la Amsterdam. Câteva luni mai târziu, gimnasta a strălucit la Jocurile Olimpice de la Atena. Cu trei medalii de aur obţinute, la fel ca la Europene, lumea gimnasticii învăţa un nou nume.

“Întâmplarea a fost să fie că acea melodie era grecească şi în vogă în acel moment. Eu nu am ştiut în mare parte, dar un voluntar, care lucra acolo, a adus CD-ul cu melodia mea de la sol şi mi-a spus că este o melodie grecească şi că toată lumea o adoră. Iar, când mi-am început exerciţiul la sol, bineînţeles că toată lumea a început să urle şi să danseze pe melodie. A fost ceva extraordinar”, povestea Cătălina Ponor.

Cătălina Ponor s-a retras din gimnastică în 2017

De-a lungul timpului, Cătălina Ponor s-a retras de mai multe ori, pentru a reveni spectaculos de fiecare dată. Prima retragere a venit în 2007, dar nu a putut sta departe de sala de antrenament. În 2012, la Campionatul European de la Bruxelles, constănţeanca a câştigat o nouă medalie de aur la bârnă şi a devenit cea mai titrată gimnastă la acest aparat de pe continent. La Jocurile Olimpice de la Londra, Cătălina Ponor a bifat a doua prezenţă la această competiţie, încununată cu o medalie de argint la sol şi una de bronz alături de echipa României. La finalul JO din capitala Angliei, sportiva şi-a anunţat din nou retragerea. A revenit pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, însă de această dată nu a mai câştigat nicio medalie. În 2017, anul în care s-a retras definitiv, Cătălina Ponor a câştigat a cincea medalie de aur la bârnă la Campionatul European de la Cluj.

Tags: