News

Catastrofă ecologică în Israel! Cine ar fi vinovat pentru dezastrul incomensurabil de pe plajele mediteraneene

24.02.2021 | 14:42
Catastrofa ecologica in Israel Cine ar fi vinovat pentru dezastrul incomensurabil de pe plajele mediteraneene
ADVERTISEMENT

Un petrolier care navighează sub pavilion grec, ancorat în prezent în Cartagena, Spania, este prezentat de presa israeliană ca suspect pentru scurgerea de petrol care a dus la închiderea tuturor plajelor mediteraneene din Israel în urma poluării cu gudron. Compania care deține nava a negat orice implicare în incident.

Experții numesc deversarea cea mai gravă contaminare a plajelor din Israel și se tem că multă viață marină a fost distrusă. Nimeni nu poate spune cât va dura decontaminarea.

ADVERTISEMENT

Guvernul israelian a aprobat alocarea unui buget de 45 de milioane NIS – shekeli (13,8 milioane de dolari) pentru curățarea plajelor contaminate cu gudron.

Nava Minerva Helen, considerată suspectă

Potrivit radiodifuzorului public Kan, citat de Times of Israel. nava Minerva Helen, deținută de o companie greacă, care și-a început viața profesională în 2004, este suspectată de incidentul din această lună și a fost implicată anterior într-o deversare importantă de petrol chiar lângă Copenhaga, Danemarca, în ianuarie 2008.

ADVERTISEMENT

Deversarea din 2008, de 200 de tone de petrol, a avut loc atunci când un furtun s-a rupt în timp ce petrolul era încărcat pe o altă navă.

Contactată de Kan, compania greacă care deține nava a negat orice implicare în deversarea din largul coastei Israelului, spunând: „Nu suntem sursa scurgerii” și a negat responsabilitatea pentru incidentul de pe coasta daneză.

ADVERTISEMENT

Aproape 14 milioane de dolari pentru curățarea plajelor

Guvernul israelian a alocat un buget de 45 de milioane NIS (13,8 milioane de dolari) pentru curățarea plajelor mediteraneene grav contaminate cu gudron.

Israelienilor li s-a spus să stea departe de plajele de pe coasta mediteraneană, de la Rosh Hanikra în nord până la Ashkelon în sud.

ADVERTISEMENT

Banii vor proveni din Fondul de stat pentru prevenirea poluării marine, creat acum aproximativ 40 de ani pentru a plăti operațiuni de curățare, echipamente și instruire în caz de deversări de petrol.

Sumele din acest fond provin în mare parte din taxele percepute navelor și terminalelor de combustibil, aproximativ o treime fiind generate de amenzi legate de poluarea cu petrol.

Ministerele Mediului și Finanțelor vor discuta despre alocarea altor 25 de milioane NIS (7,7 milioane dolari) pe care fondul le poate pune imediat la dispoziție pentru orice dezastru viitor de acest gen.

Cea mai gravă contaminare a plajelor din Israel

Experții numesc deversarea cea mai gravă contaminare a plajelor din Israel și se tem că a fost distrusă o mare parte din viața marină.

Gila Gamliel, ministrul Protecției Mediului, a declarat că speră că operațiunile de curățenie se vor încheia la timp pentru deschiderea sezonului de plajă pe 20 martie, dar nici ea, nici nimeni altcineva nu pot fi siguri de daunele provocate de dezastru.

Descrisă de un înalt oficial al Ministerului Protecției Mediului ca fiind cea mai gravă catastrofă pe care și-a amintit-o din cauza răspândirii sale geografice largi, deversarea a ucis țestoase marine și pești și a fost cel mai probabil responsabilă de moartea unei balene al cărui cadavru a eșuat pe plaja Nitzanim din sudul țării joi.

La necropsie a fost găsit lichid negru în plămânii animalului, lucru care a surprins medicii veterinari care credeau că balena murise cu două săptămâni înainte de a fi adusă pe țărm. O purtătoare de cuvânt a Autorității pentru Natură și Parcuri din Israel (INPA) a subliniat că nimeni nu știe încă când a avut loc deversarea de petrol și că analiza probelor prelevate de la balenă ar ajuta la clarificarea lucrurilor.

Unitățile de desalinizare din țară, care furnizează aproximativ 75% din apa potabilă a națiunii, nu au fost afectate, iar Ministerul Agriculturii a declarat că este prea devreme pentru a evalua daunele produse asupra peștilor.

Dar există îngrijorarea că ecosistemele apropiate de țărm au fost deteriorate iremediabil. Un expert, citat de Times of Israel, este de părere că nu mai mult de zece la sută dintre creaturile care trăiesc pe stânci și în bazinele de stâncă vor supraviețui.

Scenariul dezastrului

Miercuri, majoritatea israelienilor erau închiși în case din cauza furtunilor puternice care au adus ploi torențiale de-a lungul coastei și zăpezii în regiunile deluroase. Primul semn că ceva nu era în ordine a venit atunci când o balena moartă de 17 metri a apărut pe plajă.

Apoi gudronul a început să invadeze plajele din nord.

Primii care au intrat în acțiune odată cu calmarea furtunilor au fost autoritățile de coastă și organizațiile non-profit, precum Ecoocean și Zalul, care au făcut apel la voluntari.

Până în weekend, devenise clar că gudronul afectase majoritatea litoralului mediteranean al Israelului.

O parte dintre cei care au răspuns la apelul de curățare sâmbătă au fost spitalizați, îmbolnăvindu-se după ce au inhalat vapori toxici.

Până duminică, aproximativ 7.000 de membri ai publicului se răspândiseră pe plaje, umplând pungi de plastic cu nămolul lipicios. Câțiva dintre ei au postat imagini cu pui de țestoase marine acoperite de gudron.

Până la confirmarea cauzei, nimeni nu știe dacă sursa gudronului a fost țițeiul sau păcura. Ministerul Protecției Mediului a obținut imagini prin satelit, din data de 11 februarie, în care se poate vedea o zonă neagră suspectă la suprafața mării, la aproximativ 50 de kilometri de coastă și a înregistrat zece nave care se aflau în zonă în acea perioadă. Ministerul cooperează cu autoritățile internaționale pentru a restrânge opțiunile în speranța de a identifica nava sau navele care ar fi putut arunca combustibil peste bord.

Distanța de țărm și vremea furtunoasă s-au combinat pentru a transforma petrolul în gudron.

Deversarea a ajuns și în Liban

În Liban, la nord de Israel, primul ministru interimar, Hassan Diab, a declarat luni că deversarea a ajuns pe țărmurile sudice ale țării sale. Zone negre lipicioase erau vizibile pe plajele dintr-o rezervație naturală din apropierea orașului Tir, unde cuibăresc două specii de țestoase.

ADVERTISEMENT