News

Catastrofă naturală în Congo. 31 de persoane au decedat și alte zeci au rămas fără case după erupția unui vulcan

Zeci de mii de persoane părăsesc orașul Goma din Congo, după ce specialiștii se așteaptă la o nouă erupție vulcanică.
28.05.2021 | 16:41
Catastrofa naturala in Congo 31 de persoane au decedat si alte zeci au ramas fara case dupa eruptia unui vulcan
Catastrofă naturală în Congo. 31 de persoane au decedat și alte zeci au rămas fără case după erupția unui vulcan
ADVERTISEMENT

Zeci de mii de congolezi cu bagaje în spate, saltele sau alte bunuri încearcă să ajungă în estul țării. Aceștia părăsesc orașul Goma, după ce a fost emis un ordin de evacuare. Specialiștii au transmis că în orice moment vulcanul de la muntele Nyiragongo ar putea erupe din nou.

În urmă cu aproape o săptămână 31 de persoane și-au pierdut viața. Ultima dată când vulcanul a izbucnit a fost în 2002. Atunci au murit 250 de oameni și 120.000 au rămas fără case.

ADVERTISEMENT

Catastrofă naturală în Congo

Pe 23 mai, vulcanul a făcut prăpăd. În urma erupției care a avut loc, 31 de persoane au murit și peste 30.000 de oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Drumurile, dar și zeci de clădiri au fost avariate și se pot prăbuși în orice moment.

Pericolul nu a trecut. De atunci au avut loc mai multe cutremure, iar specialiștii cred că vulcanul care se află la 10 kilometri de Goma ar putea erupe din nou.

ADVERTISEMENT

În Goma, capitala provinciei Kivu de Nord ar locui aproximativ 670.000. Mai multe organizații nonguvernamentale din regiune susțin că numărul adevărat al locuitorilor ar fi de peste 1 milion de persoane. Autoritățile congoleze au început evacuarea populației.

“Cenușa emisă în atmosferă este, de asemenea, periculoasă pentru sănătatea umană.

Locuitorii ar trebui să fie atenți atunci când cumpără fructe și legume, deoarece s-ar putea să se fi așezat praf vulcanic toxic pe bunuri”, a declarat Patrick Muyaya, purtător de cuvânt al Ministerului Comunicării din RDC.

ADVERTISEMENT

Sute de case au fost distruse

Erupția care a avut loc pe 23 mai a distrus aproape 1000 de case și mai multe școli. De asemenea alimentarea cu apă și energie a orașului a avut de suferit, problemă care nu s-a remediat încă.

Oamenii încearcă să fugă cât mai departe și au loc adevărate blocaje la frontiera cu Rwanda.

Cercetătorii nu știu încă la ce să se aștepte. Spun că activitatea actuală observată este total diferită de cele înregistrate în timpul erupțiilor anterioare. Aceștia cred că erupția vulcanică nu ar fi trebuit să fie urmată de mai multe cutremure.

ADVERTISEMENT

Organizațiile umanitare susțin că peste 2 milioane de oameni au fost obligați să-și părăsească locuințele și că în acest moment în Congo este “cea mai neglijată criză de exod din lume”.

ADVERTISEMENT