News

Câte cadre didactice sunt dispuse să se vaccineze. Anunțul ministrului Educației

14.01.2021 | 12:41
Cate cadre didactice sunt dispuse sa se vaccineze Anuntul ministrului Educatiei
Câte cadre didactice sunt dispuse să se vaccineze. Anunțul ministrului Educației Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Procentul angajaților din învățămânul preuniversitar și universitar care sunt dispuși să se vaccine a fost anunțat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Între cele două categorii este o diferență de 10 procente.

Cadrele didactice sunt incluse în etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19. Acesta urmează să înceapă în țara noastră la data de 15 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a mai vorbit și despre posibilitatea deschiderii școlilor la data de 8 februarie. El a precizat că situația trebuie analizată împreună cu alți reprezentanți ai guvernului.

Câte cadre didactice sunt dispuse să se vaccineze. Anunțul ministrului Educației

Sorin Cîmpeanu a explicat că jumătate din cadrele didactice din învățământul preunivestitar sunt de acord să se vaccineze. În sistemul universitar, procentul este cu 10% mai mare. „Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație”.

ADVERTISEMENT

„Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, orele 16, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%”, a precizat ministrul Educației, potrivit RFI.

Reprezentantul guvernului a mai precizat că este de părere că fiecare om care se va vaccina o să aducă un aport în diminuarea riscului de transmisie a virusului. „Orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus, deci practic, va însemna o diminuare a riscului la care sunt supuși elevii și profesorii”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Cu privire la data la care se vor deschide școlile, ministrul a explicat că decizia o să fie luată împreună cu ceilalți reprezentanți ai guvernului. „Decizia va fi luată, punând la masă expertiza din Educație cu expertiza din Sănătate”, a precizat acesta.

El a adăugat că acest lucru se va întâmpla „pentru că este foarte îngustă fâșia dintre dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate și decizia va fi anunțată cât mai repede cu putință, oricum în luna ianuarie, rămânând practic cel puțin o săptămână până la data de 8 februarie, pentru ca școlile, profesorii, elevii, părinții să aibă suficient timp în vederea pregătirii începerii școlii în format fizic, acolo unde se va putea.”

ADVERTISEMENT

O decizie în acest sens ar putea să fie luată chiar astăzi. Președintele Klaus Iohannis i-a invitat la discuții pe reprezentanții guvernului pentru a analiza această situație.

ADVERTISEMENT