Despre Nicolae Ceaușescu, primul președinte al Republicii Socialiste România, este cunoscut faptul că avea doar patru clase. În schimb, dictatorul stătea mult mai bine la capitolul ”case”.
În perioada comunismului, dar și după Revoluția de la 1989, multă lume s-a întrebat câte case avea dictatorul Nicolae Ceaușescu, omul aflat la conducerea țării timp de 24 de ani.
Odată instalat la putere în 1965, până la îndepărtarea sa, la finalul anilor 80, Ceaușescu a strâns o avere. Nu puțini au fost cei care au vorbit despre conturi secrete din străinătate ale liderului comunist.
Revenind la imobilele cuplului prezidențial, trebuie spus că Nicolae și Elena Ceaușescu aveau case în cele mai importante puncte de pe harta țării.
Sediul central al celor doi era ”Casa Ceaușescu’”, numită și ”Palatul Primăverii”. Acesta este locul unde a locuit primul preşedinte al României alături de soția sa şi cei trei copii ai lor, Nicu, Zoia şi Valentin.
Clădirea a fost ridicată de Gheorghe Gheorghiu-Dej între anii 1964-1965. După moartea acestuia, când Ceaușescu a devenit secretarul general al PCR, palatul a fost mărit între anii 1970-1972 și a devenit locuința familiei noului lider comunist.
În timpul mandatului acestuia, aici au fost invitați oaspeți străini de renume, precum Charles de Gaulle (1968), Richard Nixon (1969) sau Fidel Castro (1972).
Nu departe de București, Ceaușescu și Elena aveau o vilă cu un etaj unde preferau să se relaxeze. Locuința e situată pe malul Lacului Snagov.
Încă din anii ’50, stațiunea era recunoscută ca loc de agrement şi relaxare al familiei comuniste.
Tot pe timpul verilor, cuplul prezidențial îşi petrecea mult timp pe litoralul Mării Negre. Mergeau la o vilă din staţiunea Neptun. Aveau aici la dispoziţie o plajă privată, îngrădită şi păzită de trupele de Securitate.
În timpul iernii, Ceaușescu se retrăgea în stațiunea montană Predeal. Era unul dintre locurile preferate de petrecere a concediilor de iarnă pentru dictator.
Aici, președintele Republicii avea o casă care părea scoasă din povești. Din fața cabanei, se vede abruptul Nordic al Munților Bucegi, iar în spate este o priveliște de basm către Munții Piatra Mare și Postăvarul.
Locuința din Predeal, folosită de Nicolae Ceaușescu ca reședință de protocol, a fost ridicată în 1927, pe un teren de peste 1.300 mp.
O altă casă a dictatorului era cea de pe Lacul Cinciș, aflată la marginea orașului Hunedoara. Aceasta, precum și celelalte locuințe ale cuplului prezidențial, erau amenajate după bunul plac al Elenei Ceaușescu.
În prezent, o parte dintre casele unde au locuit Nicolae și Elena Ceaușescu sunt într-o stare excelentă. De exemplu, Palatul Primăverii a fost extrem de bine păstrat după Revoluţie.
Casa din Capitală unde soții Ceaușescu au locuit 24 de ani dispune de 174 de încăperi. Aceasta poate fi vizitată de turiști.
În interior se află o impresionantă colecție de tablouri semnate de artiști celebri, tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual.
”Vrem ca vizitatorii noștri să vadă cum a trăit și omul Ceaușescu, în intimitatea sa, dincolo de șeful de stat atât de cunoscut în România și în afara țării. Ce pasiuni avea, ce-i plăcea să facă în casă, cum se instruia în particular, ce colecție de artă a strâns în locuință”, se arată pe site-ul clădirii.
În ceea ce privește locația din Snagov, astăzi, aici este un punct de atracție pentru oameni de afaceri și politicieni cunoscuți. La Palatul unde își petrecea timpul Ceaușescu, cei mai importanți lideri politici au organizat evenimente importante din viața personală: nunți, botezuri etc.
În schimb, Vila Vânătorul din Predeal, care a fost în stare excelentă până în 1990, a rămas în paragină după prăbușirea regimului comunist. Abia în ultimii ani, după ce a fost cumpărată de un om de afaceri, a fost renovată.
În 2014, vila din Predeal a fost scoasă la vânzare contra sumei de 380.000 de euro. În 2019, prețul a fost scăzut la 300.000 de euro.