News

Câte cazuri de coronavirus ar mai avea România în mai, dacă vaccinarea continuă? Evoluţia pandemiei în următoarele luni

19.01.2021 | 16:44
Cate cazuri de coronavirus ar mai avea Romania in mai daca vaccinarea continua Evolutia pandemiei in urmatoarele luni
ADVERTISEMENT

Experții de la Institute for Health Metric and Evaluation (IHME) de pe lângă Universitatea din Washington estimează o reducere consistentă a numărului de infectări cu coronavirus în următoarele luni, ei calculând și numărul de vieți care ar putea fi salvate prin vaccinare.

Astfel, în cazul României, dacă vaccinarea pe scară largă a populației va fi disponibilă în timp scurt, numărul deceselor din luna mai va fi la jumătate din cel care ar surveni în lipsa imunizării.

ADVERTISEMENT

La nivel global, numărul de vieți salvate ar depăși 100.000 în luna mai, dacă va fi imunizată cu prioritate populația vulnerabilă la infecție cu coronavirus,  adică persoanele cu boli cronice și bătrânii.

Două scenarii pentru evoluția vaccinării

Specialiștii de la IHME estimează că primăvara va duce la o reducere substanțială a cazurilor de infectare în contextul creșterii temperaturilor și a măsurilor de prevenție luate deja de către guvernele lumii. În cazul vaccinării pe scară largă, reculul pandemiei va fi și mai mare.

ADVERTISEMENT

În funcție de contractele de livrare a vaccinurilor și de mărirea treptată a capacității de producție a serului, au fost făcute două scenarii posibile: scenariul de referință în care livrările către statele contractante vor permite începerea vaccinării pe scară largă a populației în următoarele 90 de zile (adică în jur de 15 aprilie) și un scenariu optimist în care producția crește accelerat astfel că vaccinarea pe scară largă devine posibilă în 45 de zile, adică din 1 martie.

Anticipăm că 1,862 miliarde de oameni vor fi vaccinați până la 1 mai. Cu o accelerare a ritmului, numărul vaccinaților ar putea ajunge la 2,417 miliarde. Accelerarea anticipată este mult mai mare în cazul țărilor în care populația are venituri mari, spre deosebire de cele cu venituri mici sau medii”, se arată într-unul din studiile IHME.

ADVERTISEMENT

Estimarea a luat în calcul și disponibilitatea populației la vaccinare, adică pe cei care sunt hotărâți să se vaccineze și cei care sunt încă nehotărîți. Aceasta variază între 51% în Camerun și 94% în Vietnam. România se situează în categoria țărilor aflate în categoria de 70-74%.

Până la 1 mai, în scenariul de referință, 47.600 de vieți ar putea fi salvate prin vaccinare, iar în scenariul optimist, al vaccinării accelerate, numărul victimelor  ar fi mai mic cu 75.900. Dacă vaccinarea accelerată va ținti îndeosebi persoanele vulnerabile, numărul vieților salvate ar putea fi de 100.100.

ADVERTISEMENT

Efecte greu de anticipat ale noii tulpini

Estimarea pe Uniunea Europeană este că numărul de morți raportat zilnic va începe să scadă consistent de la începutul lunii februarie, însă există și un scenariu mai sumbru.

Scenariul nostru de referință nu ia în calcul răspândirea tulpinii britanice în țările UE. Răspândirea acestei variante ar putea amâna scăderea numărului de cazuri și decese zilnice cu multe săptămâni. În absența răspândirii unor variante mai contagioase, venirea primăverii și accelerarea vaccinării ar  trebui  să ducă la reducerea transmiterii începând din februarie, atâta vreme cât rămân în vigoare restricțiile. Riscul față de preconizatul declin include de asemenea adoptarea unui comportament mai riscant din partea celor care au fost vaccinați”, se arată în studiu.

Statisticienii de la Universitatea din Washington cred că Uniunea Europeană are capacitatea de a atinge pragul de 60% de imunizare a populației adulte. În scenariul de referință, 283.000.000 de cetățeni europeni ar putea fi vaccinați până pe 1 mai, iar în scenariul optimist numărul acestora ar ajunge la 367.000.000 de oameni.

Opt români salvați de vaccin pe zi până pe 21 mai

Astfel, potrivit graficului de mai jos, care cuprinde estimările până pe 21 mai, în scenariul de referință țările UE ar putea primi dozele necesare pentru imunizarea a circa 55% din populația adultă (linia verde continuă), iar imunizarea efectivă va fi fost realizată pentru peste 40% dintre adulți (linia verde întreruptă).

În scenariul vaccinării accelerate, statele Uniunii vor fi primit dozele necesare pentru 70% din populația adultă (linia albastră continuă), iar imunizarea efectivă ar putea fi realizată pentru 55-57% (linia albastră întreruptă).

Scenariile de evoluție a vaccinării în Uniunea Europeană/ Sursă: Institute for Health Metric and Evaluation

Până la 1 mai, anticipăm că 18.000 de vieți vot fi salvate prin vaccinarea anticipată. Dacă este realizată vaccinarea accelerată, 35.400 de vieți vor fi salvate, în comparație cu scenariul fără vaccin. O vaccinare accelerată care va viza persoanele cu risc ridicat ar putea salva 40.800 de vieți”, se arată în studiu.

Astfel, pentru România se anticipează ca impactul vaccinării să apară în a doua jumătate a lunii februarie. Astfel, în scenariul fără vaccinare, țara noastră ar trebui să înregistreze 75,02 decese pe 1 martie, în timp ce în scenariul vaccinării accelerate, numărul s-ar reduce la 71,28. Diferența se va mări treptat, astfel că pe 21 mai ar fi fost 17,58 decese fără vaccinare, pe când prin imunizare numărul lor se va reduce la 9,02, adică la aproape la jumătate.

ADVERTISEMENT