News

Câte cazuri de hărțuire sexuală au fost înregistrate în facultățile din România. Ministerul Educației a făcut publică lista oficială a universităților unde s-a încălcat legea

Cazurile de hărțuire sexuale sunt mai multe decât s-ar crede. Ministerul Educației a publicat lista oficială a tuturor cazurilor înregistrate în universitățile din țară.
02.12.2024 | 21:03
Cate cazuri de hartuire sexuala au fost inregistrate in facultatile din Romania Ministerul Educatiei a facut publica lista oficiala a universitatilor unde sa incalcat legea
Ministerul Educației a transmis numărul de cazuri de hărțuire sexuală din universitățile din țară / sursa: Facebook
ADVERTISEMENT

Fenomenul hărțuirii sexuale a rămas în vederea autorităților, mai ales după numeroasele cazuri de interes public ce au avut loc în unele unități de învățământ. Ministerul Sănătății a publicat lista completă a universităților unde au fost sesizate cazuri de comportamente neadecvate, contrare legii și eticii.

Câte cazuri de hărțuire sexuale au avut loc în universitățile din țară

În urma acuzaţiilor care vizau cadre de la SNSPA, Ministerul Educației a cerut Consiliului de Etică să verifice toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi şi modul cum acestea au fost gestionate de către comisiile de etică.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Educației, reprezentanții Consiliului de Etică și Management Universitar au anunțat că în universitățile din România au existat 22 de cazuri de hărțuire sexuală. Raportul arată că victimele au fost preponderent femei, atât studente, cât și cadre didactice.

Datele au parvenit în urma unei solicitări făcute universităților din țară privind numărul de cazuri concrete de hărțuire sau comportament neadecvat în unitățile de învățământ superior.

ADVERTISEMENT

„Din 76 de universităţi (52 de stat şi 24 private) care au trimis note explicative, la 22 de universităţi au existat cazuri de hărţuire sexuală. Din cele 22 de universităţi care au avut cazuri, toate acestea au avut loc după apariţia Legii 1/2011. Victimele au fost cu preponderenţă de genul feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât şi din personalul didactic”, au anunţat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.

Pe lângă prezentarea cazurilor semnalate, oficialii au explicat și cum au fost acestea soluționate și ce sancțiuni s-au aplicat.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe cazuri, în universitățile din Cluj-Napoca

Două cazuri au fost înregistrate și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu-Hațieganu” din Cluj-Napoca. Una dintre sesizări s-a făcut în 2023 pe motivul comportamentului nepotrivit al unui student față de colege și paciente, mai ales în timpul gărzilor de ginecologie.

În 2012 a fost înregistrat un caz la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. O studentă și-a acuzat îndrumătorul lucrării de licență de comportament neadecvat. Din cauză că studenta nu avea probe în sensul plângerii sale, C.E. nu a aplicat nicio sancțiune. Alte sesizări au avut ca obiect comportamentul și limbajul nepotrivit sau ofensator ale unui cadru didactic. Ele au fost sancționate în felul următor: interdicția de a ocupa funcții de conducere și excluderea din comisii de evaluare – sesizare din 2021, avertisment scris – sesizare din 2022, reducerea salariului și interdicția de avansare – sesizare din 2022.

ADVERTISEMENT

O altă sesizare, de hărțuire psihică între studenți în mediul online, înregistrată în 2023, a fost soluționată cu o sancțiune de avertisment scris adresat studentului vinovat. În 2024 a fost sesizată poliția pentru interacțiuni inadecvate între studenți, fiind vorba și de alte cazuri similare în 2023, diferența fiind referirea la relația dintre profesori. Deși s-a demarat o anchetă, s-a cercetat și analizat probe și chiar au fost audiați colegi și profesori ai studentului acuzat, sesizarea a fost catalogată ca neîntemeiată, neputându-se demonstra că acesta a avut un comportament care ar leza în vreun fel Codul de etică și deontologie universitară.

Cel de-al doilea caz se referă la sesizarea unei doctorande față de un cadru didactic și medic. Acesta ar fi avut un comportament nepotrivit, astfel că s-a solicitat punctul de vedere al ambelor părți. În urma cercetării, s-a decis sancționarea cadrului didactic cu avertisment scris, însă aceasta a fost contestată, ulterior fiind și admisă acțiunea de anulare a deciziei.

Zeci de cazuri de hărțuire sexuală la Universitate București

În cadrul Universității din București au fost sesizate 66 de cazuri, dintre care şase cazuri de hărţuire sexuală, iar dintre acestea trei au încălcat Codul de etică universitară.

„Statistica priveşte toate cazurile care au vizat elemente de hărţuire sau alte aspecte ce pot fi asimilate acesteia (utilizarea unui limbaj ofensator, bulling etc.), aferente perioadei 2017-2024, soluţionate de către Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti sau de către instanţele judecătoreşti”, a explicat CEMU.bajului injurios al unui cadru didactic – care nu face obiectul acestui raport”, a mai transmis CEMU.

Cazuri controversate la SNSPA

Comisia de Etică a SNSPA a fost sesizată cu privire la două cazuri de hărţuire sexuală, unul din 2015 și unul din 2024, acesta din urmă fiind de interes național prin persoana profesorului Alfred Bulai.

„Referitor la cazul din anul 2015, s-a dispus ca persoana reclamată să nu mai ocupe un post didactic în cadrul instituţiei, iar cazul din 2024 a fost soluţionat prin desfacerea contractului de muncă al persoanei reclamate”, au mai precizat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.

ADVERTISEMENT