ADVERTISEMENT
News

Câte doze de vaccin au fost folosite în România, din cele 300.000 primite? Valeriu Gheorghiță este optimist

Autor: Cerasela Stafie | 08.01.2021 | 23:48
Câte doze de vaccin au fost folosite în România, din cele 300.000 primite? Valeriu Gheorghiță este optimist
Câți medici de familie s-au înscris la campania de vaccinare. Valeriu Gheoghiță: ”Este mai puțin decât ne așteptam”. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat câte doze de vaccin au fost folosite în România, din totalul celor 300.000 primite. El s-a declarat optimist cu privire la viitorul campaniei de vaccinare. 

ADVERTISEMENT

La o dezbatere online organizată de Colegiul Medicilor România, medicul a declarat că peste 120.000 de doze au fost livrate către centrele în care se realizează această procedură.

Georghiță a mai dezvăluit și că în jur de 92.000 de persoane au fost vaccinate până astăzi, dar și că nu s-au înregistrat efecte adverse severe sau grave.

Câte doze de vaccin au fost folosite în România, din cele 300.000 primite? Valeriu Gheorghiță este optimist

„Numărul total de doze care au fost recepţionate în România până la acest moment este de circa 300.300; dintre acestea au fost distribuite prin centrele de stocare către centrele de vaccinare peste 120.000 de doze, până la data de 8 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Astăzi, 247 de centre au înregistrat activitate de vaccinare şi au raportat persoane care se vaccinează în registrul electronic naţional al vaccinărilor. În momentul de faţă, stocurile existente sunt de circa 180.000 de doze şi numărul total de persoane vaccinate la ora 17,00 era de puţin peste 92.000”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Agerpres.

Medicul militar a declarat că lipsa reacțiilor adverse grave îl face să spere că vaccinul va fi acceptat și de mai multe categorii de oameni. „Nu au fost înregistrate reacţii adverse severe sau reacţii adverse grave iar acest lucru este un lucru cât se poate de bun şi cred că până la urmă va creşte nivelul de acceptare în rândul tuturor categoriilor profesionale în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, dar şi în rândul populaţiei generale”.

Valeriu Gheorghiță a explicat și necesitatea împărțirii pe grupe a populației și prioritizarea unora la vaccinare. El spune că cererea pentru ser este foarte mare, comparativ cu puterea de producție, iar oamenii care suferă de alte boli au șanse mai mari să piardă lupta cu acest virus.

ADVERTISEMENT

„Au fost stabilite anumite grupe prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 iar necesitatea stabilirii acestor grupe prioritare reiese tocmai din faptul că la acest moment cererea pentru vaccinuri împotriva COVID-19 este fără precedent şi depăşeşte cu mult capacitatea de producţie. Recomandările internaţionale au fost tocmai de a etapiza anumite categorii populaţionale care să beneficieze cât mai rapid de vaccinarea împotriva COVID-19. (…)

Vorbim în momentul de faţă de mai multe categorii de afecţiuni cronice care prioritizează persoanele în vederea vaccinării în etapa a doua: obezitate, făcând referire în mod deosebit la obezitatea morbidă cu un indice de masă corporală de peste 30-35, diabetul zaharat, alte boli metabolice, inclusiv boli congenitale, afecţiunile cardiovasculare cronice, afecţiunile renale cronice, afecţiunile oncologice, afecţiunile pulmonare, afecţiunile neurologice, inclusiv sindromul Down, afecţiunile hepatice moderat-severe, afecţiunile autoimune şi alte imunodepresii severe induse de boală, fie de tratament, cum ar fi pacienţii transplantaţi, la care este nevoie de un consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticoticosteroizi şi nu în ultimul rând pacienţii care au infecţii HIV SIDA”, a spus el.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!