News

Câte doze de vaccin va primi România în luna ianuarie. Profesorii, incluși în a doua etapă

05.01.2021 | 16:45
Cate doze de vaccin va primi Romania in luna ianuarie Profesorii inclusi in a doua etapa
România va primi câte 150.000 de doze pe săptămână/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat că României îi sunt alocate pentru  luna ianuarie 600.000 de doze de vaccin. Dintre acestea, un lot de 150.000 va sosi mâine în țara noastră, informează Agerpres.

Valeriu Gheorghiță a estimat că ritmul în care vin dozele în țara noastră va permite ca etapa a doua de vaccinare să înceapă încă din a doua jumătate a acestei luni.

ADVERTISEMENT

El a precizat că în a doua etapă, alături de categoriile vulnerabile la infecția cu SARS-CoV-2, vor fi incluse și categorii de personal socotit „esențial”, printre acestea fiind și profesorii.

Câte 150.000 de doze de vaccin săptămânal

Pe 29 decembrie a venit următoarea tranşă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine, pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranşă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare, pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze, în tranşe săptămânale, la care se adaugă cele 150.000 de doze livrate până la sfârşitul lunii decembrie anul 2020”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

El a precizat că, pentru imunizarea împotriva COVID-19, persoanele trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate.

Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a precizat Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

În ce privește vaccinarea pe scară largă a populației, așa-numita etapă a treia a campaniei de imunizare, aceasta ar putea începe la primăvară.

Estimăm că la începutul lunii aprilie. Este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare. În momentul de faţă, pentru etapa unu sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social. În 251 de centre astăzi se vaccinează”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT

Invitat să comenteze situația de la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, unde vaccinurile au ajuns în cutii de pizza, Valeriu Gheorghiță a spus că nu este o problemă, câtă vreme cutiile s-au aflat în lăzi frigorifice reglate la temperatura necesară transportului.

În schimb, vor fi demarate verificări la spitalul din Găești, unde au fost vaccinate și persoane care nu erau eligibile pentru prima etapă a vaccinării, în care este imunizat doar personalul medical.

Am luat şi noi la cunoştinţă de situaţia de la spitalul din Găeşti. Pot să vă spun următoarele lucruri. Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparţin etapei unu nu este o tragedie, până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile, şi anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, aşa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest lucru este un alt aspect care urmează a fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos”, a declarat Gheorghiță.

ADVERTISEMENT