News

Câte feluri de măşti există şi în ce măsură te protejează fiecare. Foto

08.05.2020 | 15:44
Cate feluri de masti exista si in ce masura te protejeaza fiecare Foto
Tipuri de măști disponibile. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii vor fi obligați, începând cu 15 mai, să poarte mască de protecție în spațiile publice închise. Cu toate acestea, măștile faciale sunt de mai multe tipuri și mulți oameni nu știu ce să aleagă.

Câte feluri de măşti există şi în ce măsură te protejează

Guvernul dă asigurări că măștile se vor găsi în farmacii sau în magazinele on-line, astfel că oamenii vor avea de ales din mai multe variante de măști de protecție.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, mulți se vor întreba care e diferența între o mască facială simplă, una medicală de tip II sau una FFP3 sau N95?

Presupunând că toate măștile se găsesc pe piață, oamenii trebuie să ia în considerare mai multe caracteristici ale măștii, precum numărul de straturi din care e compusă, standardul de calitate EU, eficiența de protecție împotriva bacteriilor, etanșitatea, protecția împotriva particulelor inhalate, dar și altele.

ADVERTISEMENT

Măștile de protecție se împart în cinci mari categorii, după cum urmează:

1. Mască facială simplă în 3 straturi. Această mască respectă standardul de calitate EU EN 149:2001 și filtrează particule cu o dimensiune de 3 microni. Are o eficiență de 80% în filtrat și protejează împotriva particulelor inhalate.

Ca și puncte slabe, această mască nu este certificată europan ca și dispozitiv medical și nu are eficiență în filtrarea bacteriilor, așadar nu oferă nicio protecție împotriva bacteriilor. Este recomandată în utilizarea împotriva amstecurilor de substanțe purtătoare de particule.

ADVERTISEMENT
Masca de protecție de unică folosință
Masca de protecție de unică folosință

Preț: 2 lei pe bucată, 100 de lei un set de 50 bucăți

2. Mască medicală de tip I în 3 straturi. Această mască protejează utilizatorul și împotriva prafului, dar și a bacteriilor. Are o eficiență de 95% în filtrat bacterii și praf. Respectă regulamentul UE MDR 2017/745 și ajută la reducerea particulelor expulzate de către purtătorul unui virus în mediu. Ajută la prevenția împrăștierii de virusuri care se transmit pe calea aerului. Este masca recomandată pentru a fi purtată de populație în timp de epidemie. De asemenea, poate fi folosită de medicii din zona ambulatorie și sălile de triaj.

Masca de protecție tip 1
Masca de protecție tip 1

Preț: 2.6 lei pe bucată, 130 de lei un set de 50 bucăți

3. Mască medicală de tip II în 3 straturi. Această mască diferă de cea de tip I pentru că are un grad de filtrare de 98%. Cei care poartă masca sunt protejați de anumite fluide corporale și sunt purtate, de obicei, de profesioniștii din domeniul medical, în cabinetele medicale, dentare sau sălile de triaj.

ADVERTISEMENT
Masca chirurgicală tip 3
Masca chirurgicală tip 2

Preț: 2.78 lei pe bucată, 140 de lei un set de 50 bucăți

4. Mască de tip KN95, FFP2, N95 în 4 straturi. Această mască are 4 straturi și un grad de protecție de 95%. Cu toate aceastea, filtrează particule de 0.3 microni, față de restul măștilor care filtrau particule cu o dimensiune de 3 microni. Așadar, are o putere de filtrare de 10 ori mai mare. Practic, această mască creează un sigiliu facial împotriva prafului, virusului și al bacteriilor. Este recomandată medicilor specialiști sau acelor persoane care sunt expuse direct unui virus.

Preț: 13 lei pe bucată, 70 de lei un set de 5 bucăți

5. Mască de tip KN99, FFP3, N99 în 4 straturi. Aceste măști sunt, cu siguranță, cele mai apreciate și sigure măști. Cu un grad de protecție de 99%, măștile pot filtra chiar și până la 100% din noxe, gaze, mirosuri, praf, polen, smog, microbi, baterii, virusuri. Când e montată corect, datorită regulamentului UE 2016/425, această mască este protecția perfectă împotriva virusurilor. Cu toate acestea, nu este recomandată omului de rând, pentru a fi purtată pe stradă.

Mască de tip N95
Mască de tip N95

Preț: 50 lei pe bucată, nu prea se găsesc pe piață

Indiferent de masca achiziționată, oamenii trebuie să țină minte să le poarte cum trebuie, peste nas și peste gură. Măștile trebuie să acopere în întregime căile respiratorii, pentru a ajuta cu adevărat.

Mască de tip N99
Mască de tip N99
ADVERTISEMENT
Tags: