News

Câte gărzi de corp îl păzeau pe Nicolae Ceaușescu. Ce spunea liderul care coordona întreaga apărare

03.03.2021 | 07:00
Cate garzi de corp il pazeau pe Nicolae Ceausescu Ce spunea liderul care coordona intreaga aparare
Nicolae Ceaușescu nu agrea foarte multe gărzi de corp în jurul său. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câte gărzi de corp îl păzeau pe Nicolae Ceaușescu în perioada în care acesta era președintele țării. Astfel, deși șefii de stat care l-au urmat au avut o adevărată armată de SPP-iști la dispoziție, fostul lider PCR a mers pe alte coordonate și a preferat să aibă doar câțiva oameni alături.

Garda personală a lui Ceaușescu consta din 40 de membri, responsabili pentru protecția întregii sale familii, precum și a locuințelor acestora.

ADVERTISEMENT

Chiar cel care conducea paza și protecția, colonelul Dumitru Burlan, a transmis că întreaga gardă era dotată doar cu două arme automate, în mod cert acestea fiind insuficiente pentru o apărare serioasă.

Câte gărzi de corp îl păzeau pe Nicolae Ceaușescu înainte de 1989

Colonelul Burlan a susținut tot timpul că Nicolae Ceaușescu se credea iubit de popor și nu simțea absolut deloc nevoia protecției sporite. În realitate, „comandantul suprem” era, totuși, păzit de întreaga securitate, ceea ce făcea inutilă prezența unei gărzi de corp prea puternică.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Vă readucem aminte că înainte de momentul decembrie 1989, Departamentul Securității Statului avea 8.474 de oameni. În același timp, trupele de Securitate, comandate de generalul Ghiță, erau formate din aproximativ 15.000 de persoane.

De-a lungul timpului au existat mai multe persoane care s-au ocupat de apărarea liderului PCR. Unul dintre ultimii care au stat alături de fostul dictator a fost Florentin Marinescu, sportiv medaliat cu argint la caiac-canoe la Campionatul Mondial de la Belgrad din 1982 și chiar fost coleg de generație cu Ivan Patzaichin.

ADVERTISEMENT

Fostă gardă de corp, probleme mari la mineriade

În 1986, cu doar trei ani înaintea Revoluției, acesta s-a lăsat de sportul de performanță și a intrat în armată. Acolo, a fost cooptat în trupele speciale antitero și antrenat de specialiști din Mossad, serviciile secrete israeliene și SAS, trupele speciale britanice. De aici, a ajuns să fie garda de corp a soților Ceaușescu la Palatul Snagov.

„La revoluţie asiguram paza la palatul lui Ceaşescu, la Palatul Snagov, toate vilele de acolo. Eram acolo. Nu am tras atunci cu arma, că nu aveam în cine să trag” – Florentin Marinescu

„În ’91 la mineriade am fost în prima linie. Veneau la noi minerii şi ne spuneau că ne omoară, că ne vor toca. Noi trebuia să asigurăm paza obiectivelor” – Florentin Marinescu

Câți bani câștigau cei care asigurau paza președintelui

Salariul gărzilor de corp era stabilit în funcție de banii pe care îi încasa în fiecare lună Nicolae Ceaușescu. Despre acesta se știe că era, la un moment dat, șeful de stat cu cele mai mici încasări. Subalternii au dus muncă de lămurire cu el pentru o creștere salarială care ar fi însemnat un plus pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

„Parcă-l văd și-acum…eram în picioare, în birou. Se uită: 20.000…bani mulți, nu se poate. Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume…

Sursa foto – hepta.ro

Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult. Pune mâna pe stilou și zice: Uite! Taie 15.000 și trece 16.000 de lei”, a spus Petre Gigea, fost ministru al Finanțelor despre discuția pe care a avut-o cu Nicolae Ceaușescu.

A acceptat în cele din urmă 18.000 de lei, ceea ce a făcut ca salariul gărzilor de corp să ajungă până la 3.200 de lei, bani frumoși la acea perioadă. Cam cât un inginer în al doilea an de stagiatură…

Ce anume îl speria pe Nicolae Ceaușescu

Despre Nicolae Ceaușescu se știe că în ultimii ani de viață a suferit de diabet. Mai mult de atât, apropiații spun că odată cu înaintarea în vârstă, acesta a devenit destul de fricos.

Sursa foto – hepta.ro

De altfel, încă din 1972, fostul lider PCR nu mai purta niciun articol de îmbrăcăminte mai mult de o zi. Direcția a V-a a Securității a înființat ateliere de croitorie care produceau haine special pentru „cel mai iubit fiu al poporului”.

Vorbim despre îmbrăcăminte de birou, șepci Lenin, jachete Mao, paltoane de stofă englezească, hanorace vătuite, în stil sovietic, costume de vânătoare în stil german.

Ce se știe despre Nicolae Ceaușescu la ani distanță de Revoluție

Potrivit unui sondaj, nu mai puțin de 31% dintre cei chestionați sunt de părere că în manualul de istorie Nicolae Ceaușescu trebuie prezentat ca un om care a făcut României, atenție, mai mult bine.

Există și 13% care merg pe ideea că acesta a făcut mai mult rău, în timp ce 52% cred că a fost un om care a făcut bine și rău în mod egal. Cei mai mulți care consideră că Ceaușescu a făcut mai mult bine sunt persoane de peste 56 de ani. Care au prins mai mulți ani trăiți în „Epoca de Aur” și pot face diferența față de cum se trăiește în democrația „originală” de azi…

ADVERTISEMENT