Life

Câte grade este recomandat să avem în casă. Care este temperatura ideală, de fapt

Câte grade este recomandat să avem în casă. Aceasta este temperatura la care trebuie să setăm centralele termice, de fapt!
27.09.2022 | 10:25
Cate grade este recomandat sa avem in casa Care este temperatura ideala de fapt
Câte grade este recomandat să avem în casă. Care este temperatura ideală, de fapt. Foto: Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Temperatura este un subiect intens dezbătut în familie, pentru că mereu este o persoană căreia îi este prea frig sau prea cald. Dar ce spun specialiștii? Care este, de fapt, temperatura ideală?

Care este temperatura ideală. Câte grade trebuie să avem în casă

Temperatura ideală pentru corpul uman este mai mică decât am putea crede. Conform medicilor, în casă este recomandat să avem între 16 și 18 grade Celsius, nici mai mult, nici mai puțin.

ADVERTISEMENT

Conform medicului Doru Negru, aceasta este temperatura ideală, pe care toți oamenii ar trebui să o respecte.

Același interval de căldură ar trebui respectat și în timpul nopții, pentru a avea un somn cât mai odihnitor, a spus specialistul la DC News.

ADVERTISEMENT

„Între 16 – 18 grade în cameră. Aceasta este căldura normală pentru un om îmbrăcat, pentru că noi nu stăm în pielea goală”, a spus Doru Negru în emisiunea de la DC News.

Căldura prea multă nu este bună pentru organism

Iarna este aproape, iar temperaturile deja au scăzut considerabil, așa că românii trebuie să știe care este temperatura ideală pe care ar trebui să o avem în case.

ADVERTISEMENT

Prețurile la gaze au crescut, așa că mulți sunt interesați să afle la ce temperatură este confortabil pentru organismul uman să se stea, iar după cum am văzut, răspunsul ar putea fi unul surprinzător, pentru că aceleași temperaturi de 16-18 grade sunt recomandate inclusiv în țările nordice sau Marea Britanie, unde este mai frig.

De altfel, studiile arătau că germanii și englezii își păstrează în locuințe temperatura de 18 grade Celsius, în timp ce la noi în țară media era de aproape 23 de grade.

ADVERTISEMENT

Dar specialiștii avertizează că prea multă căldură nu face deloc bine corpului uman, care are un șoc atunci când dă de frigul de afară, după ce a stat poate ore întregi la o temperatură așa mare.

„Temperatura ridicată noaptea poate duce la agitaţie în timpul somnului, treziri frecvente. Inclusiv respiraţia.

Poate veni o trahipnee uşoară, adică respirăm mult mai frecvent decât la o temperatură joasă, când organismul are tendinţa de a se odihni şi de a se linişti”, a informat Ana Sestacova, medic de familie, la Pro TV.

De asemenea, de luat în considerare este și faptul că factura de la gaz crește  cu 6% pentru fiecare grad adăugat pe termometru.

ADVERTISEMENT