Apa în care faci baie bebelușului trebuie să aibă o temperatură optimă. Este necesar să ții cont de mai multe detalii atunci când îl speli pe cel mic.
Prima baie a bebelușului poate fi o adevărată provocare pentru părinți. Cu toate acestea, dacă se ține cont de anumite aspecte importante, totul va decurge bine.
Igiena bebelușilor este foarte importantă, întrucât mulți microbi pot intra prin pielea celui mic. Din acest motiv, este important ca acesta să facă baie regulat. Înainte de a face acest lucru, trebuie să ții cont de temperatura din cameră, dar și de cea a apei.
Astfel, pentru spălarea bebelușului, trebuie să ai o temperatură cu circa 3 – 4 grade mai mare decât de obicei, adică de circa 26 – 27 °C în spațiul în care îi faci baie. De asemenea, apa trebuie să aibă o temperatură de circa 37 – 38 °C. În cădiță, apa trebuie să aibă un nivel de aproximativ 5 cm.
Dacă vrei să te asiguri că temperatura este cea potrivită, ai grijă să o verifici cu ajutorul unui termometru de baie special. Poți folosi, în schimb, cotul sau încheietura mâinii.
Înainte de a începe procesul de spălare, trebuie să pregătești toate lucrurile de care ai nevoie. Prosopul mare, dar și pe cel de pus în cădiță, un scutec nou, haine curate, precum și cremă sau ulei pentru masaj, bețișoare speciale pentru urechi, șampon pentru păr și un burele natural (prosop mic).
La baza cădiței sau pe un suport anatomic trebuie să așezi un prosop. În acest fel, vei putea înveli zonele spălate. Baia nu ar trebuie să dureze foarte mult, iar cădița ar trebuie pregătită înainte de a-l dezbrăca.
Înainte de baie, e necesar să ștergi ochii, urechile, nasul, fruntea, obrajii și gura folosind un burete natural sau un prosop înmuiat în apă. Toate zonele corpului se spală pe rând, cu grijă.
Pe măsură ce avansezi, părțile corpului deja spălate trebuie acoperite cu prosopul din cădiță. La final, bebelușul se scoate din apă și se așază pe prosopul mare, pufos, și se șterge de sus în jos, potrivit comenzi.bebetei.ro.
Pe tot parcursul procesului de îmbăiere, este important să menții interacțiunea verbală cu cel mic. În acest fel, anxietatea provocată de această experiență va fi redusă.
Nu trebuie să îi face baie bebelușului în fiecare seară întrucât acest lucru poate distruge bariera lipidică protectivă a pielii și pot apărea eczeme. Baia ar putea fi realizată la două zile deoarece micuțul transpiră foarte mult la nivelul capului, iar aceasta este o modalitate prin care poate fi reglată temperatura corpului.
Baia de la început ar trebui să dureze cel mult 5 – 7 minute, mai ales dacă cel mic are pielea uscată și sensibilă. Cu timpul, bebelușul se va obișnui cu această experiență. Acest lucru se va întâmpla atunci când are în jur de trei luni.