Câte grade ar trebui să aibă țuica de prune. Detaliul pe care ar trebui să îl cunoști, dacă vrei să te bucuri mereu de țuică originală.
Țuica de prune este o băutură tradițională și reprezentativă pentru români. În timp ce unele persoane o consumă de plăcere, pentru altele este un adevărat ritual. Însă, indiferent de ocazie, este important să te bucuri de o țuică de calitate, originală.
România se mândrește cu țuica, țara noastră fiind una dintre cele mai mari producătoare din lume și prima din Europa. Secretul celei mai bune țuici de prune constă în calitatea fructelor, modul de preparare, dar și gradele de alcool pe care le are produsul final.
Deși toate aspectele sunt importante, de departe, cele care fac cu adevărat diferența sunt distilarea și separarea distilatului. Producătorii de țuică știu foarte bine că distilarea joacă un rol important, așa că se asigură că respectă fiecare pas și că preîntâmpină eventualele probleme.
De exemplu, se întâmplă de multe ori ca aburul să ”evadeze” în zonele în care cazanul se îmbină cu țeava de condensare. Pentru a evita astfel de situații, este recomandat să se prepare o pastă din făină. Astfel, nu doar că aburul nu va mai ”evada”, dar și cantitatea de țuică va fi mai mare.
Țuica de prune se obține prin distilare. În urma distilării, se obțin trei tipuri de țuică: fruntea, mijlocul și coada. Așa cum îi spune și numele, fruntea este prima țuică care iese din cazan și este cea mai tare. Are peste 70% alcool, însă, din cauza substanțelor dăunătoare și a alcoolului metilic, aceasta este toxică.
Din producția de țuică, de obicei, se păstrează doar mijlocul, care reprezintă 30-40% din distilat. Mijlocul se obține atunci când tăria distilatului ajunge de la 72% vol. alcool până la 20-25% vol.
Cu alte cuvinte, în varianta sa tradiționala, țuica bună are în general între 20-25% vol. alcool, aceasta fiind denumită și țuică standard sau comercială. Totuși, în unele gospodării, se obține și țuică care ajunge la 40-50 de grade, aceasta fiind cunoscută sub numele de țuică de casă sau țuică dublu rafinată.