Câte grade ar trebui să aibă cea mai bună pălincă. Deși se numără printre băuturile preferate de către români, puțini sunt cei care știu cum să o consume corect.
Fără doar și poate, pălinca este una dintre băuturile reprezentative pentru România. În zonele rurale, aceasta ocupă un loc special și este mereu lăudată de către consumatori. Chiar dacă există multe tipuri de pălincă, un singur sortiment este considerat de nota 10.
Eticheta pălincii constă în ingredientele din care este făcută, dar și în tehnica de prepare. Cei mai experimentați români știu să pună accentul pe calitatea fructelor, pentru ca rezultatul final să fie unul excepțional.
Dintre toate tipurile de pălincă, cea mai bună este cea de prune, urmată de cea de gutui și de tescovină. Potrivit lui Serli Csilla, oenolog la Cramele Nachbil, ingredientele sunt, de fapt, secretul unei pălinci de calitate.
Fiind vorba despre o băutură spirtoasă, gradul de tărie este și el foarte important. Deși mulți cred că pălinca de 52 de grade este cea mai bună, specialiștii susțin că nu aceasta este tăria ideală.
O pălincă bună, de calitate, ar trebuie să aibă între 46-48 de grade. Pălinca ideală este cea care are 48 de grade, deoarece aceasta este limita care îi permite buchetului de fructe din care este făcută să se deschidă frumos.
Pentru libertatea.ro, eonologul Csilla a declarat că pălinca de prune și cea din tescovină sunt cele care rezistă cel mai mult în timp. În schimb, pălincile din vișine sau zmeură sunt cele care oxidează cel mai repede, rezistând maxim 3 ani.
Dacă fructele sunt cele care dau gust pălincii, savoarea ei este influențată de paharul din care se degustă. Potrivit specialiștilor, cel mai bun pahar pentru a savura pălinca la adevărata ei calitate este paharul lalea sau tulip. Forma acestui pahar permite degustătorului să simtă mirosul și finețea pălincii.
Nu doar paharul contează, ci și tehnica de a consuma corect pălinca. Dacă vorbim despre un pahar cu picior, acesta trebuie ținut în palma, pentru ca pălinca să se încălzească. Dacă pălinca este rece, buchetul de fructe nu va fi savurat la adevărată lui valoare.
Paharul tulip, cel mai potrivit pentru pălincă, se ține cu trei degete, direct de picior. În acest fel, nu doar că vei savura pălinca la potențialul ei maxim, dar le vei arăta celor din jur că știi multe despre băutura pe care o bei.