News

Câte kilograme de aur avea Nicolae Ceaușescu în propriile seifuri înainte să fie executat. O parte din el și-a pierdut urma în 1989

21.09.2019 | 13:34
Cate kilograme de aur avea Nicolae Ceausescu in propriile seifuri inainte sa fie executat O parte din el sia pierdut urma in 1989
Cât aur avea Nicolae Ceaușescu în seifurile sale. Sursa foto: fluierul.ro

Nicolae Ceaușescu era un dictator avid după putere. Fostul președinte al României din perioada comunistă avea o fabrică secretă de diamante și conform unor surse apropiate familiei plănuia să fugă din țară cu 24 de tone de aur cu câteva zile înainte de revoluția din 1989.

Câte kg de aur s-au găsit în seifurile personale ale lui Nicolae Ceaușescu

România a fost o țară care a avut de toate, de la fabrici, uzine, genii și mult aur, dar în ciuda acestor lucruri cetățenii români erau săraci și stăteau la cozi interminabile pentru o pâine sau o bucată de salam. Aceasta era situația țării noastre în perioada în care Nicolae Ceaușescu era președintele țării.

Se pare că fostul președinte comunist avea o avere uriașă, iar în seifurile sale proprii au fost găsite 12 tone de aur după ce alte 12 tone au fost scoase din țară într-un avion cu destinația Kiev. O parte din această cantitate s-a pierdut în haosul produs în timpul revoluției din 1989. De asemenea, Nicolae Ceaușescu se pare că avea o avere uriașă în conturile unei bănci din Canada. Jurnalistul Ștefan Stroe susține că Ceaușescu a virat în conturile de la Royal Bank suma de 100 de miliarde de euro.

Ce s-a întâmplat cu rezervele de aur ale României
Nicolae Ceaușescu avea o avere fabuloasă în conturi din străinătate. Sursa foto: politico.com

Cât de bogată era România în perioada comunistă

„Banii se află în Canada. Banca se numeşte «Royal Bank», iar suma este fabuloasa. Este vorba despre o sută de miliarde de euro. Multe oficialităţi au ştiu de acest cont. O să aduc dovezi în curând. Am certitudinea că acest cont este activ. Am numerele de cont, semnătura lui, banii sunt depuşi pe numele lui în 1981. Autorităţile trebuie să ia atitudine”, a spus jurnalistul pentru Kanal D.

Rezervele totale ale României în anul 1985 aveau o valoare de 1,4 miliarde de dolari, conform datelor primite de la Banca Mondială. Valoarea acestor rezerve a crescut în fiecare an, iar în anul căderii comunismului au ajuns la 2,7 miliarde de dolari. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că datoria externă a României a fost plătită prin vânzarea unei cantități uriașe de aur. Așadar, rezerva de aur a României a scăzut de la 100 de tone la doar 40 de tone, iar spre sfârșitul anului 1989 țara noastră a răscumpărat 20 de tone de aur.