News

Câte locuințe mai construiește ANL. Agenția de la Ministerul Dezvoltării, condusă de o fostă deputată PSD, specialistă în programare neuro-lingvistică

Săptămâna aceasta Guvernul a aprobat bugetul pentru anul 2025 al ANL, agenția aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării
02.04.2025 | 11:03
Cate locuinte mai construieste ANL Agentia de la Ministerul Dezvoltarii condusa de o fosta deputata PSD specialista in programare neurolingvistica
PNL și PSD și-au împărțit și conducerea ANL. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru anul în curs, Agenția Națională pentru Locuințe va avea un buget de aproape jumătate de miliard de lei, mai exact 451 de milioane lei. Din această sumă, subvențiile de la stat reprezintă peste 50%, mai exact 262 de milioane lei. Agenția deține proprietăți cu o valoare de 1,7 miliarde lei.

Câte locuințe a construit ANL în 2024

În anul 2024, când a avut un buget ușor mai mare de 466 de milioane lei, ANL a reușit să finalizeze mai puțin de 700 de locuințe, case sau apartamente destinate tinerilor sau funcționarilor publici. Concret, în anul trecut, ANL a rulat trei programe mari, cu finanțare publică, pentru construcția de locuințe: locuințe pentru tineri (destinate închirierii), locuințe de serviciu (destinate funcționarilor publici sau angajaților din instituțiile publice) și locuințe sociale pentru comunitățile de romi.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește locuințele pentru tineri (tinerii specialiști care nu-și permit o locuință în condițiile pieței, potrivit legii), anul trecut au fost finalizate și predate autorităților locale 632 de locuințe. Istoric, în cadrul acestui program, în cei 23 de ani de activitate, ANL a reușit să finalizeze 37.206 locuințe. Anul trecut, ANL a finanțat construcția a 4.803 locuințe în cadrul acestui program, dintre care peste 450 sunt fiind destinate specialiștilor din sănătate sau învățământ.

244 de milioane, dintre care 219 de la bugetul de stat, a fost suma cu care a fost finanțat acest program anul trecut.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește locuințele de serviciu, în cadrul acestui program, din 2017 și până anul trecut, fuseseră finalizate 384 de locuințe. Dintre acestea, în 2024 au fost finalizate și predate doar 40 de locuințe. Aproape zece milioane de lei, dintre care două treimi de la bugetul de stat, au fost alocate pentru acest program.

În ceea ce privește locuințele destinate comunităților de romi, anul trecut nu a fost finalizată nicio locuință. Totuși, de la începutul programului, din 2015, și până în prezent fuseseră finalizate 239 de astfel de locuințe sociale.

ADVERTISEMENT

50 de locuințe predate și în cartierul Henri Coandă

În ceea ce privește lucrările din cartierul Henri Coandă, cartierul ANL din nordul Capitalei întins pe o suprafață de aproape 120 de hectare, și care a făcut subiectul mai multor scandaluri publice de-a lungul anilor, ANL a reușit să mai predea 50 de locuințe, invocând probleme cu mulți constructori

ADVERTISEMENT

„Probleme majore la acest amplasament au fost datorită crizei financiare, mulţi constructori au intrat în insolvenţă, aceştia având probleme financiare nu au mai putut susţine execuţia lucrărilor. ANL, pentru a continua lucrările, a fost nevoită să cesioneze lucrările către alţi constructori, determinând astfel un ritm lent de execuţie a lucrărilor şi întârzierea predării locuinţelor către beneficiari”, se arată în raportul agenției pe anul trecut.

Potrivit acestui document, anul trecut au fost predate 50 de locuințe, însă doar 18 dintre ele fiind finalizate complet.

Curtea de Conturi arată într-un raport dat publicității în anul 2023 că ANL a fost nevoită să plătească despăgubiri de peste 450.000 euro, pentru o locuință de 75.000 euro, finalizată cu o întârziere de 15 ani. Același raport arăta că în acest cartier, din cele peste 1.100 de case individuale, fuseseră predate beneficiarilor circa 745 de case.

Cine conduce agenția din subordinea Ministerului Dezvoltării

Pentru anul 2025, în bugetul ANL au fost alocați 15 milioane lei, bani destinați despăgubirilor civile pe care agenția trebuie să-i plătească. Spre comparație, cheltuielile salariale în cadrul agenției se ridică la 17,8 milioane lei.

ANL este condusă de către Ionel Emanuel Oproiu, care ocupă funcția de director general, fiind în același timp și președintele Consiliului de Administrație. În ceea ce privește CA-ul companiei, toți ceilalți șase administratori sunt reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, ministerul în subordinea căreia ANL funcționează.

Ionel Emanuel Oproiu a fost subprefect al județului Olt între anii 2014 și 2016, iar apoi a ajuns expert parlamentar la Senatul României, unde a lucrat la cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu. De aici a ajuns administrator public la Scornicești, funcție în care a stat alți doi ani.

Deși acesta este de profesie economist, licențiat în studii economice la Universitatea din Craiova, începând cu anul 2020 avea să ajungă la Inspecția de Stat Pentru controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. De remarcat că timp de o lună a lucrat la ca expert contabil la ISCIR, pentru ca apoi să fie promovat în funcția de inspector șef. În fruntea autorității de control pentru siguranța instalațiilor industriale avea să-l găsească tragedia de la Crevedia, moment în care avea să-și ia subit concediu medical pentru Covid-10.

La câteva zile după tragedia de la Crevedia, Emanuel Oproiu avea să fie mutat în fruntea ANL, poziție din care avea să ajungă în atenția presei pentru pentru o relație extraconjugală cu o subalternă, care l-a adus în fața instanței. La alegerile locale din iunie 2024, Oproiu avea să candideze pentru șefia Consiliului Județean Olt, unde avea să iasă pe locul secund, la mare distanță de candidatul PSD.

Emanuel Oproiu declarație de avere 2024
Emanuel Oproiu declarație de avere 2024

Potrivit ultimei declarații de avere, depusă în iunie 2024, Emanuel Oproiu avea în conturi puțin peste 50.000 lei. Același document arată că el a împrumutat partidul cu suma de 320.000 lei pentru campania electorală de anul trecut, împrumutând 230.000 de lei de la părinți.

Anul trecut, pe lângă indemnizația de președinte al CA-ului ANL, Emanuel Oproiu a mai încasat 24.000 lei, indemnizația de membru în Comitetul de imparțialitate al RENAR, o asociație de acreditare aflată în subordinea Ministerului Economiei. Oproiu ocupă funcția de secretar general al PNL Olt.

Fostă deputată PSD, în conducerea ANL

Unul dintre directorii adjuncți ai ANL este Anișoara Radu, deputată PSD de Tulcea până în anul 2020. Potrivit CV-ului ei de pe site-ul Camerei Deputaților, între anii 2008 și 2017 a fost consilier județean la Tulcea, perioadă în care a trecut de la PDL la PSD (avea să ajungă parlamentară după demisia deputatei Andaluzia Luca).

În aceeași perioadă avea să ocupe mai multe funcții importante în administrația locală, precum director coordonator ANAF Tulcea (2009) sau președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (2010 -2012). Anterior, aceasta a fost branch manager la Easy Credit Srl – Volksbank România SA. În restul anilor a condus firmele familiei, unde este acționară împreună cu soțul său, și el fost lider PDL Tulcea.

Totuși, potrivit CV-ului acesteia, Anișoara Radu și-a luat licența la o facultate privată din Capitală în studii economice la vârsta de 34 de ani, universitate la care face și un master între 2002 și 2004. Până în anul 2016 face mai multe cursuri în domeniul financiar și nu numai. Este de notat faptul că spune că este licențiată ca practicantă de Neuro – Linguistic Programming (anul 2013), iar trei ani mai târziu obține diploma de specialist în activitatea de coaching, Licensed Associate NLP Coach, Asosociate (sic) Coach (o tehnică care te învață cum să comunici și cum să gândești pozitiv cu accentul pus pe limbaj).

După finalizarea mandatului de deputat, Radu Anișoara s-a întors la CJ Tulcea, în poziția de consilier al președintelui CJ Tulcea, asta până la finalul anului 2022, când ajunge director general adjunct al ANL.

Radu Anișoara, declarație de avere 2024
Radu Anișoara, declarație de avere 2024

Soții Radu sunt acționari în mai multe firme, însă principale companie este Narcisa Mob Design SRL, firmă care în 2023, la o cifră de afaceri de 2,1 milioane lei, a raportat un profit de 1,1 milioane. De altfel, în ultimii doi ani soții Radu au obținut din această firmă peste 500.000 lei anual din dividendele firmei. În anul 2023, soții Radu au vândut o casă de vacanță pentru suma de 1,1 milioane lei, cea mai mare parte a banilor, 670.000 lei, fiind investită în titluri de stat.

Potrivit documentului citat, Radu Anișoara sau soțul acesteia nu dețin conturi sau depozite bancare, asta deși veniturile obținute de către aceștia în anul 2023 sunt de aproape două milioane lei.