News

Câte locuri de parcare sunt în Bucureşti! Oamenii, dispuși să plătească la negru

02.04.2021 | 18:45
Cate locuri de parcare sunt in Bucuresti Oamenii dispusi sa plateasca la negru
Bucureștiul are un deficit uriaș de locuri de parcare. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câte locuri de parcare sunt în Bucureşti, dar și numărul impresionant al autoturismelor înmatriculate în cel mai mare oraș al țării! La un simplu calcul vom vedea că promisiunile primarilor sunt aproape imposibil de respectat într-o metropolă cu un trafic sugrumat.

Concret, în acest moment, în București există nu mai puțin de 1,4 milioane de autovehicule, la care se mai adaugă lejer 500 de mii aflate în tranzit. În același timp, locurile de parcare sunt doar 350 de mii.

ADVERTISEMENT

Diferența este una absolut colosală. Practic, în fiecare zi, peste un milion de conducători auto trebuie să se descurce în diverse feluri pentru a parca mașina, proprietate personală sau a companiei pentru care lucrează.

Câte locuri de parcare sunt în Capitală!

La cele 350 de mii de locuri de parcare se mai adaugă și o mică parte a șoferilor fericiți. Vorbim despre cei care își țin mașinile în propriile curți, garaje sau parcări private.

ADVERTISEMENT

După care urmează categoria celor care își lasă mașina direct în stradă. De multe ori, discutăm despre drumuri cu două benzi, drumuri care rămân cu o singură arteră spre seară, cea de-a doua devenind a riveranilor. Se întâmplă lucrul acesta în urma unei mici înțelegeri între forțele de ordine și șoferi.

Sursa foto – hepta.ro

Primii, conștienți că nu pot amenda la nesfârșit, ultimii ridicând din umeri și înjurând autoritățile. Riveranii apelează chiar și la trotuare și, în general, fiecare petec de pământ gol. Nu o dată, străzi întregi sunt blocate noaptea pentru că mașinile sunt parcate chiar și pe a doua bandă de circulație.

ADVERTISEMENT

În mod evident, cea mai mare problemă rămâne cea dintre blocuri. Clădirile vechi au fost proiectate cu un loc de parcare la peste zece apartamente, în timp ce cele noi au mirosit afacerea. Astfel, cine vrea un apartament trebuie să mai scoată între 5 și chiar 15 mii de euro și pentru un loc de parcare, în funcție de dotări.

Cât costă un loc de parcare în București

În acest moment, conform legilor, toți dezvoltatorii din București sunt obligați să construiască un loc de parcare pentru fiecare apartament. Atenție, nu se termină aici, pentru că aceștia trebuie să aibă și un plus 20% pentru vizitatori.

ADVERTISEMENT

Toți se plâng că românul nici nu vrea să audă de așa ceva. Spun că nu au posibilitatea de a vinde spațiile către asociațiile de proprietari, iar cumpărătorii nu sunt obligați să le achiziționeze. Drept pentru care, de multe ori, în dreptul clădirilor noi sunt parcări goale, dar aglomerație de mașini jur împrejur pe locuri interzise.

De remarcat că taxa pentru parcarea de reședință este stabilită prin hotărâre de Consiliu General pentru tot Bucureștiul. În ceea ce privește anul curent, valoarea ei a fost stabilită încă din aprilie 2020.

Sursa foto – hepta.ro

Discutăm despre 84 lei/an în zona A, 66 lei/an în zona B, 55 lei/an în zona C, 37 lei/an în zona D. Așa cum se întâmplă în toate marile capitale europene, centrul orașului este mai scump, urmând ca la periferie prețurile să mai scadă. În Capitală, primăriile de sector și-au stabilit reguli diferite.

De exemplu, în Sectorul 3 se face licitație dacă există mai multe cereri pentru un loc de parcare liber, iar cine oferă mai mult, acela câștigă. În acest fel s-au ajuns la sume impresionante obținute de primar. Cel mai scump loc de parcare a costat 4 mii de lei pe an

Interesant este că toți primarii de sector solicită de zor majorarea taxei, până la un maxim de 600 lei/an, pentru a avea fondurile necesare ca să construiască noi parcări. Nu e chiar atât de simplu. Este nevoie de o hotărâre de Consiliu General și situația se poate întâmpla strict pentru 2022.

Oamenii, dispuși să plătească la negru

Nu a mai durat mult până când oamenii au început să vâneze locurile de parcare. Astfel, pe diferite grupuri de socializare, mai multe persoane spun că sunt dispuse să plătească bani grei pentru o parcelă pe care să-și așeze mașina.

„Este inuman ce se întâmplă pe bulevardul Ceahlău. Noaptea, nu mai trece nicio mașină. Dacă apare vreun incendiu, până vin proprietarii să-și mute mașinile ca să le facă loc pompierilor, murim ca șobolanii.

Dacă știți vreun loc de parcare sau pe cineva care din diferite motive vrea să renunțe la el, inclusiv la câteva străzi distanță, sunt dispus să plătesc 500 de euro până la finalul anului”, a notat Cătălin Borcan.

Sursa foto – facebook

„Mai ușor câștigi la loto 6/49 decât să găsești pe cineva dispus să-ți cedeze locul de parcare. Pe Ceahlău, s-a renuntat la un loc de parcare contra fabuloasei sume de 5000€, si mie mi-a oferit cineva 1500€ pentru a-i ceda locul”, a scris și Iulian Sofronie.

Ștefan cel Mare, Rahova, Ghencea, Bucur Obor, Colentina, indiferent de numele cartierului sau al străzii, situația locurilor de parcare este la fel. Oamenii sunt gata să dea bani grei pentru un petec de liniște. Din păcate, autoritățile sunt depășite total de numărul solicitărilor și situația nu poate fi remediată peste noapte.

ADVERTISEMENT