Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. De obicei, după ce trec sărbătorile de iarnă, rămâne multă mâncare neconsumată. Sarmalele, de exemplu, pot fi păstrate la congelator, fără să se strice.
De Crăciun, românii pun tot ce au mai bun pe masă. Printre preparatele care își fac loc de sărbători se numără sarmalele, piftiile și salata de boeuf. De obicei, gospodinele gătesc în cantități mari, iar după sărbători se trezesc că rămâne multă mâncare de care nu s-a atins nimeni.
Datele statistice arată că în perioada Crăciunului, risipa alimentară crește cu 30%. Dacă vrei să nu mai arunci mâncare după sărbători, atunci trebuie să știi cum să o depozitezi corect.
Sarmalele, de exemplu, pot fi păstrate în frigider maxim 5 zile după ce le-ai gătit. În acest interval de timp, preparatul nu își schimbă gustul și poate fi consumat fără probleme.
Este recomandat ca sarmalele să nu fie lăsate la temperatura camerei. Din cauza gradelor crescute din casă, riscul ca acestea să se altereze este mult mai mare. În plus, cu toții știm că sarmalele pot duce la apariția problemelor de sănătate dacă sunt consumate alterate.
Este important ca sarmalele să fie păstrate în frigider într-un recipient în care să nu ia contact cu aerul. În acest fel, nu doar că rezistă mai mult, dar nici nu se răspândește mirosul lor peste tot.
Dacă vrei să te bucuri o perioadă mai lungă de timp de sarmale, atunci trebuie să știi că le poți congela. Aceasta este cea mai bună metodă de a le păstra multă vreme după Crăciun.
Sarmalele crude rezistă la congelator între 3 și 4 luni. Totuși, este recomandat să le consumi cât mai repede pentru a te bucura de un gust mai intens.
Poate că nu multe gospodine știu, dar sarmalele fierte pot fi păstrate și ele la congelator. De obicei, acestea rezistă maxim 10 luni, fără să își piardă aroma și fără să se strice.
Pentru a te bucura mai multă vreme de sarmalele de la Crăciun, este recomandat să le pui în congelator în porții mici. Acestea trebuie neapărat puse în pungi speciale pentru congelator, care se sigilează bine și care nu permit pătrunderea aerului.