News

Câte miliarde au făcut companiile rusești din România, în timpul războiului din Ucraina. De la sancțiuni la profit record, în câteva luni

Sancțiunile României împotriva firmelor cu acționariat rusesc, despre care se vorbea la începutul războiului din Ucraina, au rămas mai mult pe hârtie.
08.06.2023 | 09:48
Cate miliarde au facut companiile rusesti din Romania in timpul razboiului din Ucraina De la sanctiuni la profit record in cateva luni
Companiile rusești au făcut mai mulți bani ca niciodată, anul trecut / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Firmele care în urmă cu un an aveau acționariat majoritar rusesc și care erau vizate de posibile sancțiuni de către statul român pentru legături cu oligarhii de la Moscova, au prosperat în timpul războiului din Ucraina.

Statul român a tratat cu blândețe companiile cu acționariat rus

Giganții industriali, pe care ANAF-ul pusese ochii, s-au redresat din mers. Unii și-au schimbat rapid acționariatul, altele au contestat sancțiunile. Statul român a oscilat între măsuri dure, cum ar fi blocarea conturilor și derogări temându-se că zeci de mii de angajați români vor ajunge în stradă.

ADVERTISEMENT

Una peste alta, marile companii rusești prezente pe piața din România au încheiat anul cu rezultate pozitive, mult mai bune decât în perioada trecută.

TMK Artrom a făcut cifre record, după care a fost vândut

TMK Artrom din Slatina, firmă a căror conturi au fost blocate conturile, pentru o scurtă perioadă de timp, în martie 2022, a înregistrat o cifră de afaceri pe care n-a mai atins-o niciodată: 1,9 miliarde lei. Practic, față de anul precedent, TMK și-a crescut profitul cu 500 de milioane lei.

ADVERTISEMENT

Societatea producătoare de țevi a avut și un profit record, de 80,6 milioane lei, după patru ani în care a înregistrat pierderi. Numărul de angajați a crescut și el spectaculos, de la 1.466 la 2.147.

La începutul acestui an, partenerii germani ai oligarhului rus Dmitri Pumpianski (care s-a retras din afacerea din România înainte de începerea războiului) au vândut compania TMK Artrom și, implicit, cele două fabrici (Slatina și Reșița) grupului Hefestos Capital din Serbia. Noua denumire a companiei nu mai amintește de vremurile în care avea patron rus: Artrom Steel Tubes SA.

ADVERTISEMENT

Alro Slatina, cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani

Nis Petrol, societatea care administrează 19 stații de carburanți Gazprom, a avut, cel mai bun an de la venirea în România. În 2022, compania a declarat o cifră de afaceri de 700,6 milioane de lei (față de 569,4 milioane în 2021 și 332,6 milioane lei în 2020). Profitul net a fost zero, cu mențiunea că este prima dată când Gazprom România nu termină anul pe minus. De exemplu, în 2021, firma a declarat pierderi de 106,8 milioane lei. Numărul mediu de angajați a rămas același, 74.

Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din România, deținut de societatea cipriotă Vimetco, frații Pavăl și Fondul Proprietatea, a scăpat de sancțiuni cu toate că numele său era legat de cel al unuia dintre oligarhii favoriți ai lui Vladimir Putin: Vitali Machitscky.

ADVERTISEMENT

Alro a terminat anul trecut cu un profit de 330,9 milioane lei la o cifră de afaceri de 3,21 miliarde lei. A fost cam cel mai bun an din 2008 până astăzi. Numărul mediu de angajați a scăzut, însă, de la 2,479, la 2.170.

Lukoil și-a revenit, după câțiva ani de pierdere

O altă firmă controlată de grupul lui Machitscky, Alum SA Tulcea, a declarat o cifră de afaceri de 501,7 milioane lei, la un profit nul. În 2021, compania ajunsese la venituri de 809,4 milioane lei, însă profitul era unul negativ: minus 29,4 milioane lei.

În fine, Petrotel Lukoil și-a revenit financiar după doi ani dificili (în 2021, pierderile au fost de 441,8 milioane lei). În primul an de război în Ucraina compania petrolieră  declarat un profit de 22 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei. Veniturile societății s-au restrâns mult față de anii trecuți (3,8 miliarde lei, în 2021).

Câți bani a confiscat ANAF de la firmele rusești din România

În noiembrie 2022, Lucian Heiuș, fost președinte ANAF, spunea că instituția a blocat peste 10 milioane euro și a confiscat 13 milioane lei de la societățile sau entitățile care au fost supuse sancțiunilor internaționale. Acesta a pomenit numele operatorului de zbor Aeroflot și a patru entități care aparțin grupului TMK.

În paralel, ANAF a emis nouă ordine de derogare de la aceste sancțiuni, care au protejat companiile cu mulți angajați, care riscau să fie închise sau cu activitatea blocată.

ADVERTISEMENT
Tags: