News

Câte milioane de euro dă statul român pentru muzeul secuilor. Aceștia și-au cerut autonomia printr-o petiție adresată lui Klaus Iohannis

Statul român investește sume importante în muzeul secuilor, care și-au reafirmat recent dorința de autonomie într-o petiție adresată aut
17.03.2023 | 09:33
Cate milioane de euro da statul roman pentru muzeul secuilor Acestia siau cerut autonomia printro petitie adresata lui Klaus Iohannis
La evenimentele organizate de Consiliul Național Secuiesc, participanții reclamă autonomia Ținutului Secuiesc, solicitare transmisă și lui Klaus Iohannis Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Facebook CNS
ADVERTISEMENT

Consiliul Național Secuiesc a solicitat pe 10 martie, cu cinci zile înainte de „Ziua maghiarilor de pretutindeni”, autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, prin intermediul unei petiții adesate Guvernului României, Parlamentului, dar și spre informarea președintelui Klaus Iohannis. Aceasta a fost intitulată „Petiție de ziua libertății secuiești”.

Secuii doresc începerea tratativelor pentru autonomia Ținutului Secuiesc

”Azi, 10 martie 2023 noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Printre revendicările secuilor se numără crearea regiunii administrative şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc și ca Guvernul României să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune.

Deși secuii își doresc autonomia, statul român investește sume importante din bani publici în obiectivele culturale și istorice ale acestora. Pe 21 februarie 2023, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, Primăria Odorheiu Secuiesc a semnat un contract în valoare de 21.266.657,86 lei (aproximativ 4,3 milioane euro) pentru „Dezvoltatea integrată a Cetății Szekely Tamadt din municipiul Odoheiu Secuiesc”, obiectivul fiind realizarea unui centru cultural recreativ.

ADVERTISEMENT

“Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ în interiorul bastionului estic si în incinta cetății. Pentru asta sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, sistematizări verticale, dotare și valorificare durabilă ale ansamblului alcatuit de cetate – zona extramuros, intramuros și turnul estic. În spațiile interioare, pe 5 nivele, vor fi amenajate: spații expoziționale, birou, sală pentru proiecții filme culturale, spațiu pentru prezentare evenimente culturale”, se arată în document.

Primul contract pentru reabilitatea Muzeului Secuilor a costat 13 milioane lei

Proiectul “Muzeul Secuilor” este organizat pe trei obiecte, dupa cum urmează: Obiect 1.1. Restaurare turn estic (aici vor fi realizate spațiile interioare a centrului cultural). Obiect 1.2. Restaurare și consolidare ziduri – consolidare arce, consolidarea și reîntregirea pereților, protejarea, repararea elementelor nestructurale și/sau restaurarea elementelor arhitecturale și a componentelor artistice; Obiect 1.3. Amenajări exterioare: se va realiza sistematizarea pe verticală a terenului din incinta cetății și a spațiilor adiacente din exteriorul cetății.

ADVERTISEMENT

Cetatea medievală „Székely Támadt” a fost ridicată în secolul al XVI-lea, fiind situată în centrul vechi al Odorheiului Secuiesc. În jurul cetății au fost ridicate mai multe bastioane, printre care se numără Bánffy, Fóris, Telegdy sau Hajdú. Cetatea a fost construită cu rol de apărare, în stil renascentist cu influențe săsești, pe locul unei mănăstiri dominicane din secolul al XIII-lea.

O altă investiție importantă o reprezintă un contract de achiziție publică numit “Elaborare documentaţie tehnico-economică, execuţia de lucrări și furnizare dotări pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea Ansamblului Muzeului Național Secuiesc Sfântu Gheorghe”. Muzeul Național Secuiesc a fost inclus în 2003 pe lista muzeelor de importanță națională. Pe 22 iulie 2019, Consiliul Județean Covasna a semnat contractul în valoare de 13.053.000 lei.

ADVERTISEMENT

Muzeul Secuilor costă 4 milioane de euro

De atunci, contractul a suferit mai multe modificări, valoarea acestuia crescând de fiecare dată. Ultima modificare, conform informațiilor consultate de FANATIK, a avut loc pe 1 martie 2023, când prețul a crescut de la 19.278.855,46 lei la 20.117.878.51 lei (aproximativ 4 milioane de euro). Termenul de elaborare a proiectului a fost de 5 luni, în timp ce durata de execuție a lucrărilor este de 36 luni.

Muzeul Național Secuiesc din Sfântu-Gheorghe, administrat și finanțat de Consiliul Județean Covasna, a fost înființat în 1875 și are ca scop cercetarea și prezentarea comunității culturale regionale din Ținutul Secuiesc. În interiorul muzeului se află o bibliotecă (cel mai valoros obiect este Codicele Apor, care conține psalmi din prima traducere maghiară a Bibliei) și secții de științele naturii, arheologie-istorie și etnografie.

Pe 8 februarie 2023, Primăria municipiului Târgu-Secuiesc a postat un anunț de participare  la o licitație pentru atribuirea contractului „Reabilitare clădire monument istoric pentru înființarea unui centru cultural”. Este vorba despre fosta Școală Militară din Târgu Secuiesc, iar prin contractul în valoare de 727.334,48 lei se va realiza dotarea clădirii cu mobilier, echipamente IT și scenă și lumini.

ADVERTISEMENT