News

Câte milioane de euro s-au investit în reședința de la Neptun unde își petrece Klaus Iohannis vacanța de 1 mai. Un contract pentru construirea a două piscine s-a majorat cu 50%

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, îți petrec minivacanța de 1 mai pe litoralul românesc, în complexul aflat în stațiunea Neptun.
01.05.2023 | 12:33
Cate milioane de euro sau investit in resedinta de la Neptun unde isi petrece Klaus Iohannis vacanta de 1 mai Un contract pentru construirea a doua piscine sa majorat cu 50
După revenirea din turneul în America de Sud, soții Iohannis s-au dus la vila de la Neptun Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, replicaonline.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în perioada 18-26 aprilie, vizite oficiale în Brazilia, Argentina și Chile, alături de soția sa, Carmen. La întoarcere, avionul închiriat pentru acest turneu a zburat pe ruta Buenos Aires – Capul Verde (pentru realimentare) – Constanța, conform site-ului boardingpass.ro.

Complexul de la Neptun are o suprafață de 134.000 metri pătrați

În presă s-a relatat că soții Iohannis s-au dus apoi la Neptun, acolo unde se află reședința de vară a președintelui României, pentru a petrece minivacanța de 1 mai. Vila de la Neptun,  numită Nufărul, face parte dintr-un complex cu o suprafață de 134.00 metri pătrați în care se mai află alte cinci vile, Panseluța, Lotus, Trandafirul, Ghiocelul și Ambasador.

ADVERTISEMENT

Vilele au  fost construite în anii ’60 pentru membrii Comitetului Executiv al Partidului Comunist Român care își petreceau aici vacanțele. Acestea erau dotate cu piscină, cinematograf, cramă și adăpost antiaerian, iar vila Nufărul, folosită de președintele Nicolae Ceaușescu, mai dispunea de o seră cu plante exotice, teren de tenis și de o plajă privată.

Vilele de la Neptun sunt administrate de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) care a investit sume importante în renovarea vilelor și a dependințelor în ultimii ani. Pe 25 martie 2019, RAAPPS a parafat, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, un contract pentru „Lucrări de construcții piscine”.

ADVERTISEMENT

Valoarea acestuia era de 2,9 milioane lei, adică aproximativ 600.000 euro. “Lucrări de construire „Piscine exterioare“, pentru un imobil aflat în administrarea Sucursalei pentru Reprezentare și Protocol Neptun”, se menționează în caietul de sarcini. Proiectul presupunea construcția a două piscine, una de 278 metri pătrați, cealaltă de 54 metri pătrați, dar și un jacuzzi pentru 8 persoane.

Contractul pentru construirea piscinelor s-a majorat de la 600.000 euro la 900.000 de euro

De asemenea, pe spațiul verde de 1.000 metri pătrați s-a amenajat o “zonă de plajă placată cu piatră tratată astfel încât să nu se încălzească sub acțiunea razelor solare. Pe o latură a zonei de plajă va fi ridicat un bar deschis”, după cum se scrie în caietul de sarcini. Complexul este separat de stațiunea Neptun printr-o pădure păzită de SPP.

ADVERTISEMENT

Pe 10 octombrie 2019, conform datelor consultate de FANATIK, contractul pentru construirea piscinelor în complexul de la Neptun a fost modificat. „Majorarea prețului contractului reprezentat de valoarea produselor, serviciilor sau lucrărilor suplimentare este de 49,15% din prețul contractului inițial”, se menționează pe e-licitatie.ro.

Astfel, valoarea investiției a crescut de la 2.903.648,74 lei la 4.330.932,1 lei, adică la aproximativ 900.000 euro. “Modificările vizează elemente de rezistență, amenajări exterioare, finisaje, amenajare zonă. Alte modificari anterioare aduse contractului: prelungire termen execuție”, se mai menționează în document.

ADVERTISEMENT

RAAPPS a investit 1,5 milioane euro în renovarea vilelor de la Neptun

În 2013, RAAPPS  a investit aproximativ 1,5 milioane euro în renovarea vileor din cadrul compexului de la Neptun. Mai mult, s-au cumpărat 500 de farfurii și 300 de salatiere din porțelan alb cu fir de aur pentru suma de 8.000 de euro. De asemenea, RAAPPS a mai achiziționat 28 de şezlonguri pentru plajă, frigidere, aspiratoare şi uscătoare de păr.

În 2010, RAAPPS a cheltuit aproximativ 120.000 de euro pentru o centrală termică și o instalație de încălzire a apei din piscină. În ultima perioadă, nu s-au mai alocat fonduri pentru complexul de la Neptun, în afara celor legate de cheltuielile de întreținere, cele mai mari fiind cele pentru furnizarea energiei electrice.

Pe 16 februarie 2023, RAAPPS a publicat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului „Furnizare energie electrică pentru Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”. Este vorba despre toate imobilele administrate de RAAPPS, inclusiv cele din complexul de la Neptun. Conform documentelor, cantitatea maximă este de 64,477.66 MWh/24 de luni, iar valoarea totală a contractului este de 44.278.329,88 lei, adică aproximativ 9 milioane euro.

ADVERTISEMENT