News

Câte milioane de români sunt, de fapt, protejați în fața Covid-19. Suntem aproape de imunitatea de turmă?

Valeriu Gheorghiță crede că cinci, până la nouă milioane de persoane din România sunt imune la Covid-19.
31.05.2021 | 07:39
Cate milioane de romani sunt de fapt protejati in fata Covid19 Suntem aproape de imunitatea de turma
Câte milioane de români au, de fapt, imunitate la Covid-19. Suntem aproape de imunitatea de turmă?Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, crede că în acest moment România are cel mai probabil o imunitate colectivă. Aceasta a fost obținută din vaccinare, dar și din boală.

În țara noastră sunt 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

La Sala Palatului și Biblioteca Națională  a avut loc a doua ediție a Maratonului Vaccinării în București.

ADVERTISEMENT

Câte milioane de români au, de fapt, imunitate la Covid-19

Valeriu Gheorghiță a participat la al doilea Maraton al Vaccinării în București. Președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării anti-COVID crede că în acest moment România are o imunitate colectivă. El spune că cel mai probabil cinci, până la nouă milioane de persoane au un anumit grad de imunitate obținut fie prin boală, fie prin vaccinare.

“Probabil că nivelul de imunitate de grup, în România, este undeva între 45-50 la sută. Sigur, variază de la un județ la altul, însă este singura explicație pentru care avem o situație atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalență care la sfârșitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidență a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie.

ADVERTISEMENT

Practic aveam, în populație, de șase ori mai mulți prezenți anticorpi decât oamenii care erau confirmați în perioada respectivă, așa încât dacă astăzi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infecție SARS CoV-2, probabil că în realitate avem circa 5-6 milioane de persoane.

Procentul celor care au trecut prin boală și care s-au vaccinat este de circa 30-35 la sută, “, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Suntem aproape de imunitatea de turmă?

În acest moment în România sunt 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză și 3,5 milioane cu două doze.

“Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obținut prin vaccinare sau prin boală și care poate să crească până la 8-9 milioane.

ADVERTISEMENT

Credem că suntem cam pe aici și ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă inițial de 60-70 la sută la nivel internațional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluția epidemiologică.

Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor și pe baza căruia poți să stabilești care este nivelul de imunitate în populație de la care poți să obții control epidemiologic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT