Orice persoană își dorește să aibă parte de o bătrânețe liniștită, fără probleme de sănătate. Cum obținem acest lucru, însă? Ei bine, experții au demonstrat că există o legătură între numărul de ore de somn pe noapte și o viață bună.
Un nou studiu indică faptul că un somn de cel puțin șapte ore pe noapte ar putea avea un impact semnificativ în a avea „o bătrânețe fericită”. Studiul a implicat 3.306 persoane cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost monitorizate în 2011, 2013 și 2015, iar sănătatea acestora a fost evaluată după un interval de cinci ani.
Datele analizate de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China au demonstrat că persoanele care dormeau regulat șapte ore sau mai mult pe noapte aveau o sănătate mult mai bună pe măsură ce înaintau în vârstă.
Conform cercetătorilor, în 2020, „îmbătrânirea reușită” a fost definită printr-o serie de criterii clare: absența bolilor cronice grave, lipsa deficiențelor fizice, menținerea unei funcții cognitive bune, sănătate mintală optimă și un stil de viață activ.
Dintre cei 3.306 participanți, doar 455 (13,8%) au îndeplinit toate aceste criterii, iar dintre aceștia, două treimi (307 persoane) aveau un somn constant care se întindea pe o perioadă mai mare din noapte.
În timpul studiului, voluntarii au fost clasificați în cinci grupuri, în funcție de obiceiurile lor de somn: somn stabil lung (8-9 ore pe noapte în mod constant), somn stabil normal (7-8 ore), somn în scădere (de la 8 ore la mai puțin de 6), somn în creștere (de la mai puțin de 6 ore la peste 8) și somn stabil scurt (5-6 ore pe noapte în mod constant).
Rezultatele au demonstrat că probabilitatea unei „îmbătrâniri reușite” era mult mai mare în rândul celor din grupurile cu somn stabil lung (17,1%) și somn stabil normal (18,1%), comparativ cu participanții din grupurile cu somn în scădere (9,9%), somn în creștere (10,6%) și somn stabil scurt (8,8%).
Echipa de cercetători a analizat și alți factori, precum greutatea, consumul de alcool și sexul participanților. Deși acest studiu nu poate stabili o relație cauzală directă între odihnă și sănătate, rezultatele subliniază importanța unui somn constant și de lungă durată pentru o îmbătrânire sănătoasă, notează desprelume.ro.
În același timp, este cunoscut deja faptul că lipsa unui somn odihnitor poate conduce la probleme serioase de sănătate. Poate afecta concentrarea, starea de dispoziție, sănătatea mentală, precum și sistemul imunitar.