Câte ore trebuie să dormi pe noapte în funcție de vârstă? Este bine cunoscut faptul că cei mici au nevoie de mai multă odihnă. Ce se întâmplă însă dacă vorbim despre persoanele care au peste 65 de ani?
Odată cu înaintarea în vârstă, nevoile organismului se schimbă. Astfel, dacă bebelușii care au până în trei luni dorm între 14 și 17 ore, iată că nu același lucru îl putem spune și de cei care au peste un an.
Pentru ei, odihna este necesară. Mai exact, în timpul somnului hormonul de creștere este eliberat cel mai prodigios. „Se formează o mulțime de conexiuni neuronale noi”, spune Dr. Yi Cai, director de chirurgie a somnului la Centrul Medical Irving al Universității Columbia.
Cât doarme un copil care are peste un an? Durata somnului scade undeva pe la 12 și chiar și 16 ore. De altfel în această perioadă aceștia încep să dezvolte ritmuri circadiene care îi conectează la un ciclu mai obișnuit de întuneric-lumină, zi-noapte.
Cei care au peste doi ani au nevoie de 11 și 14 ore de somn pe noapte, iar mai apoi, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani au nevoie de 10 și până la 13 ore de somn. Nevoile organismului se schimbă deja și ele odată cu acest prag.
Câte ore trebuie să dormi pe noapte în funcție de vârstă? Copiii care au vârste cuprinse între 6 și 12 ani au nevoie de 9 și până la 12 ore de somn pe noapte. Ulterior începe pubertatea care aduce alte schimbări majore.
Astfel, adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au nevoie de opt și până la 10 ore de somn într-o singură noapte. De asemenea, e posibil ca ora de culcare să devină din ce în ce mai târzie. Iar același lucru e valabil și când vorbim de ora de trezire.
Acesta este și motivul pentru care mulți adolescenți dorm chiar și până la ora 11.00 dimineața în weekend. Totodată, ei ajung să se culce și mai târziu. Specialiștii spun că acest lucru se datorează faptului că melatonina, hormonul somnului, se eliberează mai târziu în cursul serii.
„Mulți tineri au un ritm de somn întârziat. Aceasta explică de ce unii adolescenți au probleme cu orele matinale de școală. Deoarece nu reușesc să obțină somnul necesar pentru a fi treji la timp pentru școală și sunt nevoiți să recupereze somnul pe parcursul zilei, după ce ajung acasă.”, a completat specialistul.
Câte ore trebuie să dormi pe noapte în funcție de vârstă? Vorbim despre adulți, adică despre cei care au depășit pragul adolescenței. Aceștia nu mai cresc, iar creierul este mai mult sau mai puțin dezvoltat.
Astfel, nevoia de somn scade și ea și ajunge pe la 7-8 ore de noapte. Singurele persoane care trebuie să doarmă mai mult de 8 ore pe noapte sunt cele care se confruntă cu tulburări de somn.
Dacă e să vorbim însă de seniori, aici lucrurile sunt diferite. Persoanele care au peste 65 de ani se culcă devreme și se trezesc de asemenea foarte devreme. În cazul lor, eliberarea de melatonină încetinește, iar somnul devine ceva mai scurt. Chiar și așa, ei au nevoie de 7 și până la 9 ore de odihnă.