Câte ouă este bine să consumăm pe zi sau pe săptămână? Este o întrebare la care multe persoane caută încă un răspuns, după îndelungi cercetări. Unele le evită, altele se rezumă doar la un singur ou pe săptămână, în vreme ce altele nu țin cont de nicio regulă.
Dincolo de cantitatea ideală, ouăle sunt o sursă de proteine foarte importantă. Este bine să le incluzi la micul dejun, pentru un plus de energie. Conțin vitaminele A, D, E și K, dar și fier, zinc, magneziu și colină. De asemenea, asigură și o senzație de sațietate.
Un lucru este cert. Depinde de fiecare individ în parte cu privire la numărul de ouă pe care organismul i le tolerează. Dacă este vorba despre cineva care știe că este foarte sănătos, atunci poate consuma și câte două/trei ouă pe zi. În schimb, dacă suferă de boli ale ficatului sau are colesterolul mărit, atunci nu mai mult de unul pe zi.
O persoană care are probleme cu ficatul sau colesterolul trebuie să se limiteze la un consum de maximum cinci ouă pe săptămână. Atunci când vine vorba despre copii, ei pot mânca și șase ouă pe săptămână, deoarece au un necesar de lipide mai mare.
Pe lângă toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că un ou conține aproape 220 de miligrame de colesterol. Ar fi chiar unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol. Drept urmare, medicii avertizează că un consum exagerat poate crea ateroscleroza, potrivit sfatulmedicului.ro
Specialiștii de la Școala Medicală de la Harvard, SUA, susțin că trebuie să consumăm, în medie, câte un ou pe zi pentru a avea parte de un nivel sănătos de colesterol bun și pentru a întări sănătatea inimii, care este una dintre cele mai importante.
”Ouăle oferă senzația de sațietate și conțin proteine care transmit creierului semnale care ne ajută să ne săturăm mai repede, așadar sunt ideale atunci cand ne alcătuim o dietă ce se încadrează într-un anumit număr de calorii. În plus, consumul lor prezintă beneficii pentru sănătate.
Ele conțin proteine de bună calitate, ajută la reglarea colesterolului HDL („bun”) și scad riscul unui atac cerebral. Ouăle sunt o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, ele conțin și vitamine și minerale.
Oul rămâne un produs alimentar de înaltă calitate nutrițională pentru adulți, inclusiv bătrâni și copii, și este consumat pe scară largă în întreaga lume. În paralel, există dovezi convingătoare că oul conține, de asemenea, mulți compuși bioactivi încă neexplorați, care pot fi de mare interes în prevenirea și vindecarea bolilor.”, explică pe doc.ro și medicul Laura Ene.