Nu mai este un secret faptul că ouăle reprezintă o sursă important de proteine și vitamine. Chiar dacă este esențial să oferim asta organismului, consmul excesiv de ouă poate crea anumite probleme. Ce spun endocrinologii și câte ouă recomandă să mănânci pe zi.
Ouăle fac parte din categoria alimentelor de bază și sunt aproape nelipsite din meniul românilor. Fie că preferi să le consumi fierte sau ochiuri, ouăle trebuie mâncate cu moderație.
De-a lungul timpul, consumul zilnic de ouă a stârnit multe controverse și a ridicat semne de întrebare. Acestea au fost asociate cu creșterea nivelului de colesterol și cu afectarea sănătății cardiovasculare, astfel că endocrinologii s-au văzut nevoiți să vină cu precizări.
Potrivit endocrinologului Francisco Rosero, consumul de ouă are multiple beneficii pentru organism. Însă, pentru a ”profita” de ele, este esențial să te limitezi la maxim 3 ouă pe zi. Specialistul susține că dacă mănânci până la 3 ouă pe zi, colesterolul HLD poate crește, ceea ce este benefic pentru sănătatea cardiovasculară.
”Consumul de ouă a fost un subiect controversat în ultimii ani, din cauza acelorași studii din anii ’70 care susțineau că grăsimea animală, precum grăsimea sau colesterolul prezent în ouă, ar fi dăunătoare pentru sănătate, ceea ce este complet fals astăzi. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și colină, foarte importantă pentru buna funcționare a creierului.”, a spus endocrinologul, citat de dcnews.ro.
Persoanele sănătoase pot consuma fără probleme până la 3 ouă pe zi. În schimb, cei care au probleme cardiovasculare preexistente, se pot limita la maxim 50 g de ouă pe zi. Dacă se respectă aceste recomandări, ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătate.
În primul rând, ouăle sunt o sursă importantă de proteină. Acestea conțin toți cei 9 aminoacizi importanți, care ajută la repararea țesuturilor din corp.
În al doilea rând, ouăle consumate moderat contribuie la menținerea sănătății inimii. Acestea echilibrează nivelul de colesterol din sânge și protejează inima de boli cardiovasculare.
Nu în ultimul rând, ouăle sunt eficiente în menținerea controlului greutății. Acestea conțin proteine și grăsimi sănătoase, ceea ce oferă o senzație de sațietate pe termen lung.