Cozonacul moldovenesc este delicios, însă sunt câteva detalii care trebuie luate în calcul înainte de a fi făcut, inclusiv câte ouă pui în aluatul pe care-l faci. Doar unele gospodine știu însă acest secret.
Cozonacul este în general un desert extrem de apreciat atât de români, cât și de străini. E consumat la diferite evenimente, dar și în timpul sărbătorilor mari precum Paștele, dar și de Crăciun.
Fiecare persoană în parte prepară cozonacul după cum dorește. De altfel există o mulțime de rețete din care orice gospodină poate alege. Dacă vorbim însă de cozonacul moldovenesc, aici există câteva secrete.
Câte ouă trebuie să pui în aluatul pentru cozonacul moldovenesc pentru un rezultat perfect? Există o rețetă autentică moldovenească transmisă din generație în generație, iar acest detaliu e foarte important.
Vorbim practic despre o regulă de aur care spune că la fiecare kilogram de făină se folosesc nu mai puțin de 10 gălbenușuri. Odată ce cunoști această regulă, cozonacul tău va avea o textură fină, un gust bogat, dar și o culoare galbenă.
Acum că ai aflat câte ouă trebuie să pui în aluatul pentru cozonacul moldovenesc, iată cum arată rețeta autentică pe care doar unele gospodine o cunosc. Pentru doi cozonaci mari vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru umplutură mai trebuie să pregătești următoarele: 400 g nucă măcinată, 4-5 linguri de cacao, 100 g zahăr, 2 albușuri, rahat și stafide, după preferințe. De cealaltă parte, pentru uns vei avea nevoie de un gălbenuș și de o lingură de lapte.
În ceea ce privește modul de preparare, acesta este destul de simplu, iar dacă ai mai preparat cozonac nu îți va fi deloc greu. Astfel, se pun într-un bol mare 150 de grame de făină, iar ulterior se toarnă treptat 250 de ml de lapte fiert.
Totul se amestecă bine până când este obținută o pastă omogenă. Aceasta va fi lăsată la răcit. Până când timpul trece, separat, se dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Și aici se mai adaugă 1-2 linguri de făină și se lasă la crescut 10-15 minute.
Acum începe practic prepararea cozonacului. Peste făina care a fost amestecată cu lapte se adaugă restul de făină, dar și maiaua făcută anterior. Mai departe, știi deja câte ouă trebuie să pui în aluatul pentru cozonacul moldovenesc.
Gălbenușurile frecate cu sare se adaugă și ele, alături de esențe, coaja de citrice, dar și zahăr. Și restul de lapte cald se toarnă peste, treptat, iar aluatul se frământă bine, măcar 20 de minute. La final se adaugă untul topit alături de ulei și se frământă din nou.
Aluatul trebuie să stea la dospit, la cald, în jur de două ore, până când își triplează volumul. Acum se face asamblarea, iar mai apoi coacerea. Aluatul se împarte în două și se întinde fiecare bucată. Ulterior se distribuie uniform umplutura făcută, se rulează și se împletesc cozonacii.
Aceștia vor fi puși în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la dospit încă 30-40 de minute. După ce timpul a trecut, cozonacii se ung cu lapte și gălbenuș și se bagă la cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 45-50 de minute. În momentul în care sunt rumeniți și trec testul scobitorii înseamnă că sunt gata.