News

Câte persoane au murit, de fapt, de Covid-19, la nivel mondial. Cifrele unui studiu global

Care este numărul real al deceselor provocate de Covid-19 nivel mondial. Ar fi fost 18 milioane de persoane care și-au pierdut viața din cauza infecției.
11.03.2022 | 08:28
Cate persoane au murit de fapt de Covid19 la nivel mondial Cifrele unui studiu global
ADVERTISEMENT

Numărul persoanelor care au murit din cauza coronavirusului la nivel mondial ar fi de trei ori mai mare decât arată cifrele oficiale, susține un studiu.

Câte persoane au murit de Covid-19 la nivel mondial. Ar fi fost 18 milioane de decese

Este vorba despre peste 18 milioane de oameni care au murit din cauza acestei infecții la nivel global, în timp ce estimările oficiale arată că circa 5,9 milioane de oameni și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT

Studiul publicat în revista The Lancet este, de fapt, prima revizuire a estimărilor făcute până la acest moment.

Directorul Institutului pentru Valori și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, unde a fost realizat acest studiu, Christopher J.L. Murray, a explicat că pandemia de coronavirus a provocat „cel mai mare șoc de mortalitate” după gripa spaniolă, în ceea ce privește datele de la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

„La nivel global, acesta este cel mai mare șoc de mortalitate de la gripa spaniolă”, a spus acesta, conform Bloomberg.

Gripa spaniolă a ucis peste 50 de milioane de oameni, în timp ce pandemia a dus la creșterea numărului de decese la nivel mondial cu 17%.

ADVERTISEMENT

În această categorie au fost incluse și decesele care au legătură cu Covid-19, cele indirecte, fiind luați în considerare și oamenii care nu au avut acces la servicii medicale și și-au pierdut viața, sau cei care au abuzat de droguri sau au ajuns la sinucidere din cauza izolării.

De altfel, în țări precum Suedia sau Țările de Jos, numărul deceselor „în exces” care au fost analizate de specialiști în acest studiu arată că ele au fost provocate direct de coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Studiile din mai multe țări, inclusiv Suedia și Țările de Jos, sugerează că Covid-19 a fost cauza directă a majorității deceselor în plus”, a declarat Haidong Wang, profesor la institutul din Seattle.

El a explicat și de ce este important ca numărul real de persoane care au murit din cauza coronavirusului să fie cunoscut:

„Înțelegerea adevăratului număr de decese din cauza pandemiei este vitală pentru luarea eficientă a deciziilor în domeniul sănătății publice”, a spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: